FOTO Potres u Meksiku razotkrio drevnu kamenu glavu divovske zmije

Foto: INAH/LANCIC/UNAM

Ponekad su arheolozima potrebne godine mukotrpnog rada kako bi iskopali drevne predmete, a ponekad, kao u slučaju nedavnog potresa u Meksiku, velik dio posla obavi priroda. Kada je 19. rujna 2022. potres magnitude 7.6 pogodio zapadnu obalu Meksika, tutnjava se osjetila i Ciudado de Méxicu, udaljenom oko 400 kilometara od epicentra. Trešnja je oštetila nekoliko zgrada, uključujući zgradu Pravnog fakulteta. 

Arheolozi s meksičkog Nacionalnog instituta za antropologiju i povijest (INAH) su ispod temelja zgrade Pravnog fakulteta pronašli ogromnu kamenu izrezbarenu glavu zmije, staru više od 500 godina, koja potječe iz vremena Azteka. Glava je dugačka 1.8 metara, visoka 1 metar, a široka 85 centimetara.

Premještena je u posebnu komoru kako bi se sačuvale boje

Procjenjuje se da teži oko 1.2 tone, a stručnjaci su je premjestili s lokaliteta pomoću dizalice. Na glavi su još uvijek vidljive mnoge boje: crvena, plava, crna, bijela i oker, a dobro je očuvano čak 80 posto originalne šarene površine, piše Science Alert.

Arheolozi su je premjestili u vlažnu komoru kako bi što je više moguće sačuvali razne nijanse. S obzirom na to da su boje izrađene od mineralnih i biljnih materijala, lako se mogu oštetiti. Smatra se da glava potječe s kraja carstva Asteka, kada je na tom području napredovala grad-država Tenochtitlan. Asteci su u svojim umjetničkim djelima često koristili motive zmija.