KORONAVIRUS

FOTO Prizori iz zatvora u Salvadoru zgrozili udruge za ljudska prava

Foto: EPA

FOTOGRAFIJE gusto zbijenih zatvorenika u Salvadoru u doba pandemije koronavirusa zgrozile su udruge za ljudska prava koje su ih usporedile s najmračnijim trenucima ljudske povijesti.

"Fotografije u sjećanje prizivaju neke od najmračnijih trenutaka u ljudskoj povijesti", tvitao je Duncan Tucker, glavni urednik organizacije Amnesty Intl. za praćenje medija u toj regiji.

Predsjednik te srednjoameričke države Nayib Bukele distribuirao je preko vikenda fotografije koje pokazuju stotine zatvorenika u kaznenom centru - svi odjeveni samo u gaće, golih glava, s maskama za lice - kako sjede u redovima jedan iza drugoga tako da im se dotiču lice i leđa. 

Nakon porasta nasilja u Salvadoru, Bukele je još jednom upozorio na alarmantno stanje u zatvorima. 

Članovi različitih bandi više neće boraviti u odvojenim ćelijama, rekao je. U ponedjeljak, Bukele je tvitao fotografije blokiranih ulaza u ćelije s nečim što je nalikovalo na metalne ploče. 

Bande su koristile priliku što gotovo svi članovi sigurnosnih snaga nadgledaju poštivanje policijskog sata uvedenog zbog pandemije koronavirusa, napisao je 38-godišnji konzervativni čelnik. 

Ubojstva su naređivana iz zatvora, ustvrdio je, a policiji je dao dopuštenje da upotrijebi krajnju silu protiv "terorista".

Prema medijskim izvješćima, petak je s 24 ubojstva bio najkrvaviji dan u 11 mjeseci Bukeleove vladavine. 

Prethodno, stopa ubojstava u Salvadoru - koja je bila najviša na svijetu - naglo je pala. Veljača je bila mjesec u kojem je zabilježeno najmanje ubojstava od građanskog rata 1992. godine, prema Bukeleu.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.