FOTO Širi se lažni Indexov članak s Milanovićem i bogaćenjem. Sve je izmišljeno

NA FACEBOOKU se pojavila nova prevara u kojoj se koristi lažni Indexov članak.

Kao što je to uobičajena praksa prevaranata, lažnim člancima koji izgledaju kao da su dio pravih i relevantnih portala, u ovom slučaju Indexa, ljude se vara da je riječ o relevantnim informacijama.

U ovoj konkretnoj prevari, osim Indexa, koristi se i predsjednika Zorana Milanovića koji navodno priča o svom velikom novčanom uspjehu. "Zoran Milanović priznao je kako zarađuje novac. Sada svaki građanin Hrvatske može postati milijunaš", naslov je lažnog Indexovog članka.

U članku je izmišljeni intervju Zorana Milanovića s novinarom RTL-a Adrianom de Vrgnom.

Na prvi pogled jasno je da je riječ o lažnoj stranici. Domena nije index.hr, nego je potpuno nepoznata i čudna, dizajn je izlomljen

Niti je Index ikad ovakvo što objavio niti je Milanović to rekao

Niti je Index ikad objavio ovaj članak niti je Zoran Milanović ikad dao izjave o tome kako je zaradio ikakav novac na kriptovalutama, sve je u potpunosti izmišljeno.

Osim toga, ispod članka su i lažni komentari u kojima izmišljeni profili tvrde kako su i sami zaradili velik novac.

Ovu prevaru je lako uočiti

Ovakve prevare su česte te je nekoliko jednostavnih načina kako saznati je li riječ o prevari. Prvo, takve stranice u URL-u nikad nemaju originalne domene, već je riječ o čudnim domenama kakve vjerojatno nikad niste vidjeli. Primjerice, u ovom slučaju, jednostavnim odlaskom na Index ili guglanjem bilo je moguće provjeriti u par sekundi da ovakav članak nikad nije objavljen.

Iz uvoda članka je lako prepoznati prevaru

Osim toga, potencijalna vijest o tome da je predsjednik uložio i zaradio velik novac bila bi prisutna i u drugim medijima. Nadalje, članak je pun gramatičkih pogrešaka koje sugeriraju da prevaranti ne barataju dobro s hrvatskim jezikom.

U sljedećoj fazi hvale "brokersku firmu" i nude brzu zaradu

U sljedećoj fazi članka, na lažnom Indexovom članku hvali se "brokerska firma" koja nudi brzu zaradu te se ljude poziva da ulože novac.

Internet prevare su česte, svakodnevne. Svaki dan policija objavi nekoliko vijesti o tome kako je netko ostao prevaren za veći iznos novca, a jako velik broj prevara vjerojatno nikad ni ne bude prijavljen policiji.

Policija upozorava da ne treba davati podatke na internetu olako, posebno ne čudnim stranicama i/ili profilima koji nude brzu i laku zaradu. To su u pravilu prevaranti.

Pročitajte više