FOTO Stigli strojevi na splitsko smetlište Karepovac, napokon počinje sanacija

Foto: Index

STROJEVI tvrki Eurco i GT Trade stigli su na splitsko odlagalište otpada Karepovac. Početak je to dugoočekivane sanacije smetlišta koje je posljednjih godina nekoliko puta odgađano. Sanacija će se provesti u nekoliko faza. Prva bi trebala potrajati maksimalno dvije i pol godine, a splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara najavio je kako ćemo 2021. godine, dakle za četiri godine, razgovarati o ozelenjavanju odlagališta otpada. Predviđeno je, naime, da se Karepovac ozeleni i napravi kao rekreacijska zona.

"Prvom fazom sanacije obuhvaćeni su obodna prometnica oko odlagališta, kanali oborinske odvodnje oko odlagališta, sustav odvodnje procjednih voda i odvod do pročišćivača, gradnja sustava hidrantske mreže te spremnika za vodu, vanjska rasvjeta okolne prometnice i trafostanica uz dio premještanja odlagališta. Nakon toga slijede druga i treća faza", informirao nas je direktor Čistoće Miroslav Delić. 

Rok trajanja prve faze maksimalno 30 mjeseci

"Na Karepovac je došla glavnina strojeva. Grad će prijaviti gradilište i onda osam dana nakon toga radovi mogu početi. Nadamo se da će radovi startati za desetak dana. Mi moramo dogovoriti na koji način ćemo dovoziti smeće i deponirati dok rade. Rok trajanja prve faze je do 30 mjeseci maksimalno. Sada će se raditi na premještanju jednog dijela odlagališta na kojem će se napraviti sanitarna deponija, odlagalište s brtvenim slojevima i folijama tako da neće više biti utjecaja na okoliš. Na kraju bi to trebala biti jedna zelena površina s igralištima", kaže Delić. 

Predviđeno je da se na Karepovcu obavi i otplinjavanje.

"Napravit će se plinski bunari, sustav cjevovoda koji će prikupljati plinove u jednu plinsku postaju te odvodni kanali koji idu na pročišćivač. U konačnici bi taj cijeli prostor trebao biti zelena površina s rekreacijskom zonom. Ako bi išlo sve po planu za to bi trebalo tri i pol, četiri godine", kazao nam je direktor Čistoće. 

Troškovi prve faze iznose nešto manje od 70 milijuna kuna. Karepovac primi 135 tisuća tona smeća godišnje, od čega 60 tisuća tona otpada na smeće iz Splita. Sanacija odlagališta otpada vezana je uz regionalni centar za otpad u Lećevici. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.