FOTO Vlado Matijanić umro je prije 300 dana, u Splitu osvanule poruke

Foto: Index

NI 300 dana od smrti novinara Vladimira Matijanića još nema naznaka da bi Općinsko državno odvjetništvo u Splitu u dogledno vrijeme moglo donijeti odluku o kaznenom predmetu koji se vodi protiv nepoznatih počinitelja zbog postojanja osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela nesavjesnog liječenja.

Na više lokacija u Splitu danas su oblijepljeni papiri na kojima piše: "300 dana bez odgovora. Tko je ubio Vladimira Matijanića?! Zna se!?"

U posebnom izvješću pravobraniteljice o slučaju Matijanić obaviješten je i sabor

I dalje traje administrativno dopisivanje, odnosno problemi proceduralne prirode između Općinskog državnog odvjetništva iz Splita i Medicinskog fakulteta u Zagrebu, koje je trebalo dostaviti multidisciplinarno vještačenje o okolnostima smrti Matijanića. To vještačenje je bilo gotovo još krajem veljače ove godine.

Napomenimo da i dalje traje postupak koji vodi ured pučke pravobraniteljice Tene Šimonović Einwalter. Taj ured osporio je zaključak posebnog povjerenstva Ministarstva zdravstva, koje je utvrdilo da nije bilo propusta u liječenju novinara Matijanića. Na probleme koje su uočili postupajući u ovom predmetu upozorili su sabor.

U travnju se o slučaju Matijanić ponovno oglasilo i Ministarstvo zdravstva, i to priopćenjem. U tom dokumentu uvjerava se javnost kako je zdravstveni sustav bio potpuno na raspolaganju Matijaniću i da hrvatski zdravstveni sustav pruža adekvatnu zdravstvenu skrb svim pacijentima kojima je ona potrebna.

Ostaje činjenica da je Matijanić umro u popodnevnim satima 5. kolovoza prošle godine nakon što je danima tražio pomoć splitskih liječnika, a hitna pomoć ga je odbila odvesti u bolnicu. Nitko zbog toga do danas nije odgovarao.