Na brdu kod Splita izgorjelo sve osim ove kućice. Vlasnik: Mi kosimo travu

Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL

Sinoć nešto prije 22 sata udar groma izazvao je požar na brdu Markovača istočno od Žrnovnice. Vatra je krenula iznad napuštenog naselja Nugal te se širila u svim smjerovima. Jak pljusak iza ponoći pogasio je velik dio vatrene fronte, no jedan dio otišao je prema jugu, prema području Vilara.

Te padine početkom prošlog stoljeća gotovo su u cijelosti bile obrađene, no desetljeća zapuštenosti dovele su do toga da one obrastaju u makiju te bivaju opožarene svakih nekoliko godina. Prije sinoćnjeg, posljednji veliki požar na ovom području dogodio se u srpnju 2017. kada je područjem prošao veliki požar koji je došao i do predgrađa Splita. Tada su izgorjele  ogromne površine makije i borove šume.

Na tom području se nalazi kamp kućica u kojoj vlasnik drži opremu za pčelarstvo. Izgorjela je cijela padina brda, no okolica ove kućice potpuno je netaknuta. Kako je to moguće, za Dalmaciju danas otkrio je vlasnik Niko Barbarić.

"Redovito kosimo i čistimo okolicu kuće, a požar nema šanse kada dođe do uređenog zemljišta. Identično se dogodilo 2017. godine kada je cijelo područje izgorjelo, a okolica naše kućice ostala je potpuno netaknuta", rekao je Barbarić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.