FOTO Lokalni vijećnik snimljen dok igra solitaire na sjednici: "Morao sam se smiriti"

Screenshot: Čitatelj Indexa

STJEPAN ESIH, bivši HDZ-ovac, a danas nezavisni vijećnik Općine Brdovec, na zadnjoj sjednici snimljen je kako igra solitaire. 

Malena općina koja se nalazi u Zagrebačkoj županiji, između Zaprešića i slovenske granice, zahvaljujući razvijenoj industriji ima proračun od gotovo 100 milijuna kuna. Sjednica je trajala tri i pol sata. Izglasavanje budžeta bilo je ključna točna dnevnog reda. Na ekranu laptopa 73-godišnjeg vijećnika Esiha jasno su se vidjele karte. 

"Morao sam upaliti igricu da se smirim"

Nazvali smo ga da doznamo zbog čega je na sjednici igrao solitaire. Esih odlučno odgovara da ne krivi sebe, već SDP-ovog načelnika.

"Ta je sjednica bila toliko napeta da smo mi iz oporbe dva puta izlazili, prvi put kad su glasali za proračun i onda za povećanje cijene vrtića. Dali smo tri amandmana i sve što smo predlagali gospodin načelnik i njegovi, koji nisu jedno slovo progovorili, odbacili su. Uopće nas nisu htjeli poslušati, ni s kim nismo mogli uspostaviti razuman razgovor tako da sam ja morao upaliti igricu da se smirim", objašnjava Esih.

Dodaje: 

"To je bilo takvo jedno neprimjereno ponašanje načelnika i njegovih da ja to više nisam mogao trpjeti."

Krivi SDP-ova načelnika koji ga je naživcirao 

I sam je bio načelnik Brdovca. Tada je bio u HDZ-u. Ali za sadašnjeg čelnika Općine, SDP-ova Alena Preleca, nema razumijevanja.

"Načelnik me naživcirao. Ponizio! Rekao sam 'pa ja tu nemam kaj raditi' i onda sam iz revolta upalio karte. Upalio sam ih od živčanosti, igrao sam se zato što sam si živce smirivao! Znate kaj, pukne vam film. I vama bi puko da vas netko tri sata gnjavi", priča nam još pod dojmom vijećnik stranke Stjepana Kožića.

>>LIJEPA PRIČA IZ UHLJEBISTANA HDZ-ovac i SDP-ovac jedan drugom zaposlili sinove, vi ih plaćate

O načelniku Prelecu već smo pisali kad je zaposlio sina u komunalnoj tvrtki. Uz SDP, u općini je na vlasti i stranka umirovljenika. Esih i ostali oporbenjaci tražili su veće božićnice za umirovljenike, što im je, kako kaže, također odbijeno, pa ga je i to motiviralo da iz bijesa prema vladajućima odigra karte.

"Ja tu sjedim, borim se za malog čovjeka..."

"U prvom prijedlogu tražili smo natječaj za vodu u mjestu Drenje i načelnik je odbio, a moj drugi prijedlog bio je da se umirovljenicima da 30 eura božićnice za one koji imaju do 3000 kuna mirovinu. Oni koji imaju više, da im se da 20 eura. Načelnik je i to isto glatko odbio, a u njegovoj ekipi je i stranka umirovljenika! Koja uopće nije bila zainteresirana za taj prijedlog! A barem su nas oni mogli podržati. Ja sam bio revoltiran, strahovito, da ne velim kaj. Tako iznerviran njihovim ponašanjem, ja tu sjedim, borim se za malog čovjeka...", navodi Esih. 

Od 1990. godine bio je član HDZ-a, član Glavnog odbora HDZ-a Hrvatske, potpredsjednik Županijskog odbora HDZ-a u Zagrebačkoj županiji i predsjednik Općinskog odbora HDZ-a Općine Brdovec.

"Ostao sam dobar s HDZ-om"

Upitali smo ga zašto je napustio HDZ. 

"1994. godine sam bio načelnik i u HDZ-u. Onda sam dva mandata bio nezavisan. Iz HDZ-a sam otišao nakon što sam tražio da se kandidiram opet, ali vrh stranke u Brdovcu je rekao da ne može i onda sam išao kao nezavisni i pobijedio, dobio pet vijećnika. Ostao sam dobar s HDZ-om, ali ne s nekim ljudima iz HDZ-a", kaže Esih i dodaje da se u HDZ ne namjerava vratiti jer je, veli, sada prestar da bi negdje išao. 

Nije nam htio odgovoriti tko je na kraju pobijedio, on ili računalo. U svakom slučaju, dovršio je igricu.