FOTO GALERIJA Dalmacija je potopljena, ovako izgledaju gradovi nakon najjače kiše na svijetu

Foto: Dino Stanin, Hrvoje Jelavić, Željko Lukunić, Dino Stanin, Filip Brala/ Pixsell

DOK su svi pratili kako Irma divlja nad Amerikom, po Dalmaciji se sručila velika količina kiše i izazvala potop. O kakvoj se nezapamćenoj katastrofi radi možda dobro ilustrira podatak da nigdje na svijetu jučer nije palo toliko kiše koliko u Zadru.

>> TJEDNA PROGNOZA Još danas obilna kiša, Vakula otkrio kada se napokon vraća sunce

U večernjim satima po lokalnom vremenu objavljeni su podaci o količini oborina u posljednja 24 sata u Europi i svijetu, a na ljestvici prednjači Hrvatska.

Na samom vrhu ljestvice nalaze se mjerne postaje u Zadru, Zemuniku, Hvaru, Gospiću, na Zavižanu i Komiži. Od šest postaja s najviše oborina čak su dvije sa zadarskog područja - Zemunik i Zadar.

U 24 sata, od nedjelje u 14 do ponedjeljka u 14 sati, na meteorološkoj postaji Zadar - Zemunik izmjereno je 370 mm oborina.

Time je oboren još jedan rekord - to je ujedno i najveća količina oborina unutar 24 sata od početka službenih mjerenja oborina u Hrvatskoj.

A posljedice su vidljive svugdje. Kiša je stvorila blatnjave bujice koje su nosile sve pred sobom. Poplavljeni su veliki dijelovi Zadra, ali i brojnih drugih dalmatinskih mjesta i gradova. Šteta će biti milijunska, ali treba pričekati službene procjene.

Dalmacija, koja se cijelo ljeto borila s katastrofalnim požarima, sad se bori s vodenom stihijom. Ovako to izgleda u dalmatinskim mjestima i gradovima.

NIN

U Ninu je proglašeno izvanredno stanje, a jutros je u grad stigla amfibija koja pregledava teren.

"Zbog velikih poplava nastalih kišnim nevremenom, molimo sve građane da ukoliko ne moraju, ne izlaze iz svojih domova te izbjegavaju korištenje prometa zbog vlastite sigurnosti. Sve službe su na terenu te rade sve što je u njihovoj moći da bi se stanje čim prije normaliziralo. Za sve poteškoće možete se obratiti kriznom stožeru u zgradu Doma kulture u Ninu (Trg hrvatskih branitelja 1, Nin) ili na tel. 023/265-542", izvijestili su sinoć iz uprave grada.

>> IZVANREDNO STANJE U NINU Pogledajte dramatičnu snimku iz zraka

 

SUKOŠAN

Velike poplave pogodile su i Sukošan. Tamo vatrogasci saniraju štetu koju je nanijela ciklona Gracija.

KOMIŽA

Jaka kiša potopila je i Komižu.

ŠIBENIK

ZADAR

>> POGLEDAJTE SNIMKE IZ ZADRA Grad je doslovno pod vodom, potopljene su ulice, bolnica, shopping centar

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.