Francuski grad ukinuo školske obroke bez svinjetine, kritičari: "To je antimuslimanski"

Foto: 123rf

GRAD u Francuskoj u kojem je na vlasti predstavnik ultradesne Nacionalne fronte ukinuo je školske obroke bez svinjetine, a ministar za jednakost kritizirao je tu odluku kao ''antimuslimansku'' i ''antižidovsku''. 

Julien Sanchez, gradonačelnik Beaucairea, grada južno od Avignona na jugu Francuske, član je Nacionalne fronte koju vodi poznata desničarska populistkinja Marine Le Pen. Sanchez je ukinuo školske obroke bez svinjetine koje je uveo njegov prethodnik. 
 
Kontroverzna odluka zahvaća 150 učenika, uglavnom muslimana, koji su dosad uzimali ''zamjenske obroke'' bez svinjetine, od ukupno 600 učenika u tom gradu, javlja The Guardian.
 
"Sekularizam kao antimuslimansko oružje"
 
Marlene Schiappa, ministrica rodne spolne jednakosti, rekla je za lokalnu televiziju da je ova odluka ''tipičan primjer nekoga tko vitla sekularizmom kao antimuslimanskim političkim oružjem, ili antižidovskim, kad smo već kod toga''.
 
U novinskom članku u kojem je iznio svoju odluku, Sanchez je obroke bez svinjetine nazvao ''antirepublikanskima'', aludirajući na laicizam, odnosno sekularizam kao jedno od temeljnih načela francuskog ustava.
 
Lider oporbe Laure Cordelet nazvao je Sanchezovu odluku ''napadom na prava djece'' koja ''stigmatizira zajednicu iz Magreba (Sjeverne Afrike) i koja ne može ni na koji način biti opravdana u ime sekularizma''. 
 
Ovaj slučaj izazvao je kontroverze poput prethodnog takvog slučaja 2015., kad je republikanski gradonačelnik grada Chalon-sur-Saone Gilles Platret također ukinuo zamjenske obroke bez svinjetine u školskim kantinama. Okružni sud u Dijonu blokirao je odluku u kolovozu prošle godine, objašnjavajući da je zabrana protivna ''interesima djece''. Platret se žalio na ovu odluku suda. 
 
Roditelji koji se protive ukidanju zamjenskih obroka u Beaucaireu već su najavili prosvjed u obliku piknika ispred gradske vijećnice 15. siječnja. 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.