General Džanko o optužnicama iz BiH: Logika govori da bismo mi trebali tužiti njih

NAKON optužnice koja je stigla iz Bosne i Hercegovine, a kojom se tereti zapovjednike koji su vodili vojno-redarstvenu operaciju Bljesak, reagirali su i oni čije se ime nalazi bosanskohercegovačkoj optužnici.

NAKON optužnice koja je stigla iz Bosne i Hercegovine, a kojom se tereti zapovjednike koji su vodili vojno-redarstvenu operaciju Bljesak, reagirali su i oni čije se ime nalazi na bosanskohercegovačkoj optužnici.

General Marijan Mareković za N1 je rekao kako još uvijek nije dobio službenu obavijest o tome pa "ne vidi razloga da išta komentira".

"Ono što znamo i što je dokazano je da je vojno-redarstvena operacija Bljesak bila čista, vojnički i profesionalno odrađena bez dodatnih stvari. Dok ne dođe dokument, nije primjereno komentirati bilo što", kaže Mareković.

"Očekujem da oni koji su u mogućnosti budu korektni prema nama za koje su došli bili kakvi dokumenti, počevši od toga da nas upoznaju s time i eventualno pružanje nekakve pravne pomoći. Iako, ja ne vidim razloga za bilo kakvu pravnu pomoć ako je sve bilo čisto", zaključio je Mareković.

"S bosanskog područja po nama je tukla srpska artiljerija"

Među 14 visokih časnika HV-a i HVO-a, protiv kojih postoje optužnice iz Tužiteljstva BiH, nalazi se i Luka Džanko, umirovljeni general bojnik Hrvatske vojske. Džanko je 1994. došao u Zborno područje Bjelovar, gdje je pripremao strateške planove za Bljesak. A kada je počelo oslobađanje Zapadne Slavonije, upravo su postrojbe pod njegovim zapovjedništvom prve ušle u Okučane.

Džanko je u razgovoru za Jutarnji list rekao da iza optužnica stoje politički motivi.

"Ovo je potpuno iznenađenje i neshvatljiv zahtjev. Bljesak je u cijelosti vođen na teritoriju Hrvatske, i stali smo kada smo došli do Save. Osobno sam došao do savskog mosta koji spaja Staru Gradišku s Bosanskom Gradiškom, i jamčim da niti jedan naš vojnik nije prešao u BiH. Štoviše, upravo je s bosanskog područja po nama tukla srpska artiljerija, dakle, logika govori da bismo trebali mi njih tužiti, a ne obratno", ispričao je Luka Džanko.

Miljavac: Ako optužite zapovjednike koji su vodili Bljesak, to znači da je cijela operacija bila zločinačka  

Puno žešći je Pavao Miljavac, predsjednik Hrvatskog generalskog zbora i nekadašnji načelnik Glavnog stožera HV-a. On je još 2017. izjavio kako ima informaciju da vlasti u Sarajevu imaju gotove optužnice protiv više od deset hrvatskih generala, a sada tvrdi kako se radi o političkom pritisku kojim se želi kompromitirati Republika Hrvatska.

"Te optužnice stoje 15 godina, a pitanje je zašto su izvučene baš sada i kakve će biti reakcije naše države. Ako optužite zapovjednike koji su vodili Bljesak, znači da je čitava operacija bila zločinačka, a to onda kompromitira hrvatsku državu. Nakon što to nisu uspjeli s Olujom, sada žele s Bljeskom", smatra Miljavac.

"Mislim da je u pitanju bošnjački pritisak zbog Pelješkog mosta"

Na pitanje koji su motivi podizanja spomenutih optužnica, ovaj general ne upire prstom u Banju Luku, već u Sarajevo.

"Mislim da je u pitanju bošnjački pritisak zbog Pelješkog mosta. To nije u redu jer mi smo spasili Bihaćki džep, slali streljivo i spašavali njihove teške ranjenike. Ispada kako smo postali prve žrtve Pelješkog mosta", kaže.

Na pitanje što bi trebala napraviti Republika Hrvatska, on odgovara: "Postoji Zakon o međunarodnoj pravnoj pomoći koji u točki 12. kaže da se neće postupati po politički motiviranoj optužnici ili ako ugrožava sigurnost RH. Prema tome, Ministarstvo pravosuđa treba odbaciti ove optužnice i uopće ih ne slati DORH-u."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.