George W. Bush je pametniji od vas

Foto: 123rf

OVOG se tjedna otvara Predsjednički centar Georgea W. Busha. Ovo je savršeno vrijeme da srušim mit o bivšem predsjedniku i mom bivšem šefu, piše Keith Hennessey, bivši Bushev pomoćnik za ekonomsku politiku i direktor Američkog nacionalnog ekonomskog vijeća.

Podučavam na Poslovnoj školi Stanford, držim kolegij pod nazivom ''Financijske krize u SAD-u i Europi''. Dok sam jednom objašnjavao događaje iz rujna 2008. godine, jedan student me upitao koliko je uključen bio predsjednik Bush u probleme koji su se tada pojavljivali.

Odgovorio sam: ''Misliš pitati je li predsjednik bio dovoljno pametan da razumije što se događa, zar ne?''

Svi su utihnuli.

Lijepo od tog studenta što je tako pristojno sročio pitanje. Pogledao sam svih 60 studenata i rekao: ''Predsjednik Bush je pametniji od gotovo svih vas''.

Još tišine.

Čekali su da se nasmijem, kažem da se šalim. Kad nisam, postalo im je neugodno, pa sam krenuo s dužim odgovorom. Ovdje dajem kratak sažetak istog.

Ozbiljan odgovor

Ne šalim se. Vi ste inteligentna skupina. Nemojte to osobno shvatiti, ali predsjednik Bush je pametniji od skoro svih vas. Da je on sad student, dobivao bi visoke ocjene čak i bez truda. Da se potrudi, bio bi najbolji na kolegiju.

Više od 6 godina moj je posao bio educirati predsjednika o kompleksnim ekonomskim temama. Na sastancima smo dublje ulazili u teme nego što sam ja to radio s vama ovaj semestar, jer je to bilo potrebno da on može donijeti ispravnu odluku.

Predsjednik Bush je veoma pametan i analitičan. Brzo shvaća bit pitanja. Ponekad je bilo neugodno kad bi nas natjerao da ubrzamo s prezentacijom jer bi brzo shvatio što mislimo reći.
Prezentacija i nije točan izraz, jer nas je na svakom sastanku ispitivao te smo morali braniti analizu i ono što preporučujemo. To je bilo strašno.

Mislite da je teško kad vas ja prozovem? Pokušajte braniti rečenicu koju ste ubacili u govor, a predsjednik Bush vam nađe i najmanju slabost u argumentu ili u izboru riječi.

Uz to što je brzo analizirao, impresioniralo me i to što je pamtio argumente od prethodnih tjedana, pa čak i mjeseci. Bio je nestrpljiv kad smo ponavljali činjenice koje smo mu rekli na prethodnim sastancima, jer ih se sjećao.

U isto vrijeme se bavio s odlukama u Iraku i Afganistanu. Donosio je odluke o porezima, trgovini, energiji, klimi, zdravstvu, poljoprivredi, obrazovanju, imigraciji, okolišu, društvenoj politici, itd. Moći upravljati takvom širinom i dubinom tema paralelno zahtjeva ne samo jaki karakter, već i veliku intelektualnu moć. Predsjednik Bush ima oboje.

Jednom prilikom, nakon tri 90-minutna sastanka, umjesto da održi četvrti, rekao je što će na tom sastanku argumentirati svaki od prisutnih. Poimence je naveo svakoga od nas i ukazao na greške u argumentima. Četvrtog sastanka nije bilo.

Karikatura dobrog dečka iz Teksasa

Svaki političar ima svoju karikaturu, a Busheva je ta dobrog dečka iz Teksasa, koji ima svoje principe i čvrst je, ali nije baš bistar. Tome je u prilog išlo nekoliko stvari:

  • Oporba i tisak su isticali njegova povremena zastajkivanja prilikom držanja govora. Obamine se greške ignoriraju. Koliko bi pametno vi zvučali da se svaka vaša javna izjava zabilježi i kasnije stavi na Twitter?
  • Nije isticao svoje obrazovanje, već je kampanje usmjeravao prema prosječnom Amerikancu. Nikad nije pričao o tome kako je diplomirao na Yaleu i na Harvard Business Schoolu.
  • U medijima se provlači teza da su ljudi koji nisu iz velikih gradova manje inteligentni. Johna Kerryja se tretira kao da je pametniji od Busha jer govori kao profesor na fakultetu, a Bush govori kao Teksašanin.
  • Bush se voli družiti s vojnicima i sportašima. Čisti grmlje i korov na svom ranču. Njegovi hobiji i navike podupiru karikaturu glupog sportaša. To je u kontrastu s onima koji uživaju u antikvitetima i operi te podupire ostale predrasude prema njemu.

Znam da će neki koji ovo čitaju reagirati nevjericom i sarkazmom. Oni znaju da Bush nije inteligentan, jer svi to znaju. Pretpostavit će da sam odan ili u krivu, ili da lažem. Sigurni su da su pametniji od njega.

Test pretpostavki

Samo uzmite u obzir mogućnost da sam u pravu, da je pametniji od vas.

Mali test koji će provjeriti vaše pretpostavke:

  • Na čemu bazirate vaše gledište o intelektu predsjednika Busha? Koliko je to gledište oblikovano od strane medija?
  • Smatrate li ga manje inteligentnim jer je iz Teksasa, ili zbog naglaska? Jer je sportaš i vlasnik ranča? Jer nikad ne ističe činjenicu da je pohađao Yale i Harvard?
  • Ovo je teško, samo za liberale. Smatrate li da je neinteligentan jer je donosio odluke s kojima se ne slažete? Logika bi vam mogla biti naopaka. Je li moguće da inteligentni konzervativac dođe do zaključaka koji se razlikuju od vaših? Mislite li zaista da vaši  politički pogledi proizlaze samo iz vašeg intelekta?

I na kraju, ako bazirate vaše gledište o predsjedniku Bushu na karikaturi koju su promovirali komičari, TV pisci i Twitter - je li to pametno od vas?
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.