Glas poduzetnika: Podržavamo Tomaševićev prijedlog da se smanji rasvjeta na reklamama

Foto: PIXSELL/Borna Filic

Udruga Glas poduzetnika objavila je priopćenje vezano za komunalne teme u Gradu Zagrebu te se osvrnula na komentar gradonačelnika Tomislava Tomaševića. Udruga je podržala inicijativu da se uklone sve ilegalne oglasne površine te smatraju da za to već godinama postoje alati. Njihovo priopćenje prenosimo u nastavku.

"Udruga glas poduzetnika još jednom iznosi svoj jasan i nedvojben stav u korist svih poduzetnika. Naime, podržavamo inicijativu da se uklone sve ilegalne oglasne površine te smatramo da za to već godinama postoje alati u trenutnoj Odluci o komunalnom redu.

Takovu ćemo odluku podržati i u realizaciji pružiti podršku svakom gradonačelniku i gradskom službeniku, jer se time stvara preduvjet zdravog i ravnopravnog slobodnog tržišta, no tvrditi da je uklanjanje legalno postavljenih svjetlećih panoa, sa bilo koje površine, jedino rješenje za eventualnu problematiku osvjetljenja u noćnim satima je obmana u korist osobnog afiniteta nekog službenika spram ove gospodarske grane", navodi se u priopćenju.

"Zakonom se omogućuje smanjenje osvjetljenja panoa"

"Tvrditi da je uklanjanje legalno postavljenih svjetlećih panoa, s bilo koje površine, jedino rješenje za eventualnu problematiku osvjetljenja u noćnim satima je obmana u korist osobnog afiniteta nekog službenika spram ove gospodarske grane. I ptice na grani i građani u stanovima već znaju za mnogo puta spomenuti Zakon o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja.

Zakonom je omogućeno da se uvjetuje smanjenje osvjetljenja panoa, a nakon određenog večernjeg sata i isključivanje rasvjete panoa. Ta mjera će osigurati spomenutim građanima na koje pojedini panoi imaju utjecaja miran san, a poduzetnicima nastavak legalno pokrenutog poslovanja i uloženog kapitala.

Ističemo još jednom kako želimo red na tržištu vanjskog oglašavanja, ali on mora biti uveden u skladu sa zakonima. Uspoređivati Zagreb s Dubrovnikom je hvalospjevni pokušaj po pitanju reguliranja reklamiranja. Da li su Dubrovnik, bez da uspoređujemo brojem stanovništva, i Zagreb iste urbane sredine?", dodaje se.

"Zagreb treba usporediti s Londonom, Parizom i drugim metropolama Europe"

"Da li je Zagreb grad smješten u uskom ograničenom prostoru s dominantno jedno-tračnim, jednosmjernim ulicama omeđenim privatnim kućama i okućnicama tik uz ulicu? Ili je Zagreb metropola sa šestero-tračnim avenijama, alejama i četvero-tračnim ulicama omeđenim javnim zelenim površinama? U kontekstu reklamnih površina nije moguće uspoređivati ova dva grada. Rješenja u Dubrovniku su mudro izrađena u skladu s potrebama tržišta jer sve površine veće od te površine nije moguće kvalitetno percipirati u prolazu i prostoru.

U Zagrebu je potrebno izraditi rješenje u skladu s potrebama tržišta primjenjujući odredbe važećih zakona kako bi se zaštitilo pravo i sigurnost građana. Ako ćemo Zagreb uspoređivati s drugim gradovima, potrebno ga  je usporediti s rješenjima gradova iste ili približno iste urbane matrice. Gradovima poput Londona, Pariz, i drugih metropola Europe. Svako drugo rješenje, odnosno sadašnji

Nacrt prijedloga Odluke o komunalnom redu i izjave kojima gradonačelnik opravdava istu, nisu novi list. To je stara politika poslovnog pogodovanja, a u ovom slučaju i afinitetu manjeg broja ljudi koji jednostavno ne žele reklame, a čiji poticaj je ideologija odmaknuta o zdravog razuma i društveno odgovornog upravljanja.

Ako je potrebno mi ćemo poduzeti dodatne aktivnosti da educiramo i osvijestimo gradonačelnika i bliske mu suradnike da Grad Zagreb nije njegov da ga redi prema svojem ukusu, već živo društveno-ekonomsko tkivo koje treba ispravno, zdravorazumski i odgovorno usmjeravati u razvoju", zaključuje se u objavi.