Glasnogovornik DIP-a prozvao medije: Neki se ponašaju kao da nije izborna šutnja

Screenshot: N1

GLASNOGOVORNIK DIP-a Slaven Hojski za N1 je komentirao kako prolazi izborni dan drugog kruga lokalnih izbora.

Sva birališta otvorena su u sedam sati, njih ukupno 5496 u zemlji, pa tako i u Sisačko-moslavačkoj županiji, gdje je 25 birališta u šatorima, od njih ukupno 311.

Kršenje izborne šutnje?

"Sve što se tiče glasanja, sve prolazi u redu, uglavnom su tu dva listića, za župana i gradonačelnika ili načelnika. Nema nikakvih dojava o problemima na biračkim mjestima. Taj dio teče normalno", rekao je Hojski i pojasnio koji to dio ne prolazi sasvim u redu.

"Jučer je bilo nešto objava na Facebooku, Twitteru, no nije bilo neželjenih poruka, poziva i sličnog. Bilo je letaka koji su očito u noći na subotu stavljani u sandučiće ili ispod brisača automobila.

No danas se neki portali ponašaju kao da nije izborna šutnja, ja ne znam što nije jasno. Već mjesec dana mediji i mi prenosimo informacije o tome kakve su kazne i što se to smije, a što ne smije objavljivati za vrijeme šutnje. Neki portali su objavili da su kandidati izišli na glasanje i eventualno fotografiju kandidata - to je O. K., ali tu sve staje. No neki objavljuju izjave kandidata, o mogućem danu preuzimanja dužnosti, kao da se apsolutno ništa ne događa. Kazne su vrlo visoke za pravne osobe, od 100.000 do 500.000 kuna, i DIP nema nadležnost pokretanja postupka, ali smo proslijedili dalje.

Povjerenstva su već napravila fajlove o tome i ne znam kako je nekome palo na pamet ići tako daleko na današnji dan", rekao je Slaven Hojski.

Koliko se razlikuju prvi i drugi krug?

Postupak mora biti proveden transparentno, no logistički je to danas jednostavnije nego u prvom krugu.

"Biračkih mjesta je oko tisuću manje nego u prvom krugu. Važno je da, kada se sve zbroji, imate 158 listića i toliko izbora. No oni se održavaju u 432 grada i općine, gdje se biraju i župani", rekao je Hojski.

U podne i pet sati DIP će izaći s objavama o izlaznosti.

"U osam se kreću objavljivati podaci s obrađenih biračkih mjesta. U Zagrebu je oko 600 biračkih mjesta i do devet sati će se već obratiti oko 90 posto biračkih mjesta i u većini jedinica će se već znati novi čelnik.

Nadamo se da neće doći do pada izlaznosti u dugom krugu, kao što se dogodilo na posljednjim lokalnim izborima", rekao je Hojski i rekao da su u većini gradova na listićima novi kandidati, starih gotovo da i nema.

Zahvalio je svim biračima u SMŽ koji su, uz potres i pandemiju, imali izlaznost 48 posto, koja je veća od hrvatskog prosjeka.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.