Glavaš je osuđen za jezive zločine nad Srbima. Hrvatska ga pustila da zbriše u BiH

Foto: Josip Regovic/PIXSELL, Hina

Branimir Glavaš, koji je nedavno nepravomoćno osuđen na sedam godina zatvora zbog ratnih zločina nad srpskim civilima, tvrdi da je napustio Hrvatsku. Sinoć je objavio da se nalazi u Bosni i Hercegovini.

"Za svaki slučaj"

Glavaš je tako na Facebooku sinoć napisao: "Za svaki slučaj. Što je budali i sucu u glavi, nikada se ne zna." Uz te riječi objavio je i svoju trenutnu lokaciju, koja je u Drinovcima, u Bosni i Hercegovini.

Glavaš je na ovu kaznu zatvora osuđen na zagrebačkom Županijskom sudu, a proces je trajao 32 godine. Nije mu određen istražni zatvor.

>>Branimir Glavaš je osuđen. 32 godine nakon što je zločin počinjen

Prema pojašnjenju suca Dražena Kevrića, istražni zatvor Glavašu nije određen zbog odluke Ustavnog suda iz 2015. prema kojoj je već odslužio pet godina, dva mjeseca i 27 dana kazne.

 

"Predsjedniče, moram li ja ovo slušati?" pitao je Glavaš suca Dražena Kevrića koji je obrazlagao novu nepravomoćnu presudu na sedam godina zatvora u jednom od najduljih hrvatskih pravosudnih postupaka.

Nakon što mu je sudac odgovorio da ne mora, Glavaš je uz psovke izišao iz sudnice. "Sram te bilo. Nabijem te na k....", rekao je, digao se i izašao iz sudnice. Isto je ponovio i u izjavi novinarima ispred suda.

"Nabijem ga na k... , njega i ovaj sud. Idemo mi dalje, ratovat ćemo. Žalit ćemo se, ima pravde, ima Ustavni sud, ima Strasbourg... Ja više ne idem ni dan u zatvor, to je sve farsa, predstava za javnost, za režim, za van... To je sve politički montirani proces", rekao je Glavaš nakon presude.

Glavaševe snage su ubijale i brutalno mučile srpske civile

Uz Glavaša, na četiri godine zatvora nepravomoćno je osuđena Gordana Getoš Magdić, nekadašnja zapovjednica voda posebne postrojbe za diverzantsko-izviđačke namjene Operativne zone Osijek, dok su pripadnici tog voda Dino Kontić i Zdravko Dragić osuđeni na po tri godine.

>>U Glavaševom Osijeku su srpskim civilima ulijevali kiselinu u želudac

Već je jednom otišao u BiH, sad kaže da ne misli provesti dana u zatvoru

Sada Glavaš više nije na raspolaganju hrvatskim vlastima, zasad je u Bosni i Hercegovini. Index se obratio Županijskom sudu u Zagrebu, koji je osudio Glavaša, te ih pitao da objasne zašto Glavašu nisu bile određene nikakve mjere opreza.

Rečeno nam je da presuda još nije napisana, ali i konstataciju da nisu izrečene mjere opreza. No, nismo dobili odgovor na pitanje zašto takve mjere opreza nisu određene. Nejasno je zašto nije bilo mjera opreza ako se zna da je Glavaš već jednom nakon presude otišao u BiH, gdje je i odslužio dio kazne.

Podsjetimo, Glavaš je 2009. u postupku za isti zločin osuđen na osam godina zatvora. Presudu je 2015. ukinuo Ustavni sud, no Glavaš je do tada u zatvorima u BiH, kamo je otišao uoči izricanja prve presude, odradio više od pet godina i time stekao uvjete za prijevremeni otpust.

"Nemam namjeru odslužili ni jedan dan u zatvoru"

Kontaktirali smo i Branimira Glavaša, ali i njegovog odvjetnika i sina Filipa Glavaša. Od njih nismo dobili povratnu informaciju. Zanimalo nas je hoće li se Branimir Glavaš vratiti iz BiH. On je za 24 sata rekao kako ne misli provesti dana u zatvoru.

"Imam dvije putovnice. Ne želim više živjeti u Hrvatskoj. Ja sam stvarao ovu državu, ali nisam je zamišljao ovakvu kad sam stavljao glavu na panj. Nemaju niti jednog dokaza. Ovo je politička namještaljka. Nemam namjeru odslužiti ni jedan dan u zatvoru", znakovite su Glavaševe riječi.

>> Reakcije na presudu Glavašu: "Ogroman poraz našeg pravosuđa"

Sama presuda, koja je donesena nakon 32 godine, za mnoge je označila poraz našeg pravosuđa. Apsurdna je i olakotna okolnost da je Glavaš "dao izniman doprinos nametnutom agresivnom ratu".

"Iako se puno polemizira treba li status branitelja biti olakotna okolnost u slučajevima ratnih zločina, uzeli smo u obzir da je ovdje riječ o osobi koja je iz Domovinskog rata izašla kao general i izuzetno je zaslužna za obranu grada u trenucima straha i neizvjesnosti nakon pada Vukovara", rekao je sudac Kevrić. 

Unatoč tome što se znalo da je Glavaš u prošlosti napustio Hrvatsku uoči presude, hrvatsko pravosuđe je pustilo Glavaša da pobjegne iz zemlje.

Nobilo: Policija ga na granici nije mogla zaustaviti

Popričali smo o ovoj temi s odvjetnikom Antom Nobilom.

"Nije imao mjere opreza i država ga nije mogla zaustaviti, on je dobio nepravomoćnu presudu, sud je smatrao da je izdržao veći dio kazne i da ga ne treba stavljati u istražni zatvor. Nije imao ograničenje i policija ga očito na granici nije mogla zaustaviti", objasnio je.

Pitamo ga je li teoretski moguće da ima mjere opreza, a da ne ide u pritvor.

"Teoretski je moguće, teoretski bilo bi moguće da ne ide odmah u istražni zatvor, ali da ima mjere opreza. S ove perspektive, s ovom pameću, možemo reći da je to propust. Sud je mogao ne izreći istražni zatvor, ali odrediti mjeru opreza", rekao je.

"Ovo je prešlo u zarazu"

Govorimo mu da to ponovno šalje lošu poruku o hrvatskom pravosuđu.

"Taj problem je nerješiv dok god postoji institut dvostrukog državljanstva, ne radi se samo o Glavašu, nego niz kriminalaca ode u BiH, kao što niz ljudi iz BiH ode u Hrvatsku. Jednostavno, međudržavnim odgovorima bi to trebalo riješiti.

Hrvatska očito ima interes oko instituta dvostrukog državljanstva radi velike dijaspore, ali države bi trebale napraviti kvalitetniji sporazum. Ovo je prešlo u zarazu", kaže on.

Pitamo ga kako je bilo moguće da je Glavaš dio kazne u prošlosti odslužio u BiH.

"Zakon dozvoljava da se zatraži izvršenje kaznene sankcije u BiH. To se pravilo obično poštuje, iako ovisi od slučaja do slučaja. Moguće je da se to opet tako riješi. Ali podsjećam da njegova presuda nije pravomoćna, treba čekati oko godinu dana dok ona ne postane pravomoćna", zaključio je odvjetnik Anto Nobilo.

Dodikov ministar: Provjerit ćemo što Glavaš radi u BiH

Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić kazao je danas kako će policija u toj zemlji provjeriti okolnosti pod kojima tamo boravi Branimir Glavaš, dodavši da je nakon toga moguće poduzimanje novih mjera. Ministar sigurnosti BiH novinarima je u Banjoj Luci kazao kako nije dobio nikakvu službenu obavijest o Glavaševu dolasku u tu zemlju, ali je zatražio provedbu policijskih provjera nakon medijskih objava.

Pojasnio je kako je od Granične policije BiH zatražio da Ministarstvu sigurnosti dostave informacije o tome gdje je i kada Glavaš ušao u BiH, kao i da se potvrdi gdje se točno nalazi. "Nakon toga ćemo poduzeti aktivnosti u vezi s boravkom gospodina Glavaša u BiH", kazao je Nešić.

Glavašev odvjetnik i sin mu sugerirao da ode u BiH

Podsjetimo i da je Filip Glavaš nakon izricanja presude rekao da je njegov otac trenutno u Zagrebu te planira ići u Osijek, ali ne i preko granice u Bosnu i Hercegovinu, što mu je sin i odvjetnik - sugerirao.

"Ja kao njegov branitelj mu nisam mogao pružiti garanciju da će u slučaju eventualne osuđujuće presude moći neometano napustiti zgradu ovoga suda. Iz jednostavnog razloga što mi ni jedan od mojih sugovornika nije mogao potvrditi hoće li on u slučaju osuđujuće presude biti obvezan ići u istražni zatvor ili ne.

S obzirom na navedeno ja sam mu, opreza radi, sugerirao da ode u BiH jer sam, iako sam bio uvjeren da ćemo doći do oslobađajuće presude, ipak imao zrno sumnje da bi se moglo dogoditi ono što se dogodilo", kazao je Filip Glavaš.

Index je pitao Hrvatsku odvjetničku komoru radi li se o primjerenoj izjavi za odvjetnika, ali i smije li odvjetnik svom klijentu savjetovati da bježi u drugu zemlju jer bi presuda mogla biti nepovoljna po njega.

Upit smo ponovili četiri puta, a tek smo danas dobili odgovor Hrvatske odvjetničke komore.

"Svi odvjetnici, članovi Hrvatske odvjetničke komore, moraju se ponašati u skladu s Kodeksom odvjetničke etike, Statutom Hrvatske odvjetničke komore i Zakonom o odvjetništvu. Ponašaju li se odvjetnici u skladu s navedenim propisima, mogu utvrditi jedino disciplinska tijela Hrvatske odvjetničke komore", stoji u odgovoru.

Podsjetimo još jednom na Glavaševe jezive zločine

Podsjetimo još jednom da su snage pod Glavaševim zapovjedništvom u periodu dok je on bio zapovjednik obrane Osijeka izvršile niz svirepih likvidacija osječkih civila srpske nacionalnosti koje su u hrvatskoj javnosti ostale zapamćene pod nazivima slučaj Garaža i slučaj Selotejp.

Iza tih naziva kriju se priče o tome kako se zarobljene civile tjeralo da piju kiselinu iz akumulatora, kako su ih premlaćivali i mučili. Mnogi su odvedeni u nepoznatom pravcu i zauvijek nestali te je uobičajena praksa bila zarobljene civile odvoditi na obalu Drave sa selotejpom preko usta i tamo ih smaknuti metkom u glavu, a onda njihova tijela baciti u rijeku.

Oko toga da su se ta ubojstva, odnosno ratni zločini, događala nema nikakvog prijepora. Zločine nije poricao ni sam Glavaš, ali tvrdi da on za njih nije odgovoran.

Svjedok: Premlatili su me, zalijepili usta trakom i dva puta mi pucali u glavu

Jedan od rijetkih koji je preživio takvo odvođenje na obalu Drave bio je osječki električar Radoslav Ratković kojeg su krajem 1991. iz stana odvela trojica pripadnika Zbora narodne garde. Ratkovića su prvo premlaćivali na njemu nepoznatoj lokaciji, ispitujući ga “tko su četnici s kojima surađuje”, iako nije surađivao s četnicima.

“Jedan me tukao nogom, drugi pištoljem, treći me udarao iz voleja po prsima. Pao sam sa stolice, da bi me jedan od njih dočekao vojničkim čizmama... Digli su me, ponovno posjeli, a onaj ‘pištoljdžija’, kojega tako zovem jer me tukao pištoljem, ponovno me udario. Tukli su me i tukli, ne znam koliko. Kad valjda više nisu imali snage da me tuku - a ja više od tolikih batina nisam ni osjećao bolove - izveli su me opet u onu prvu prostoriju gdje mi je taj ‘šef’ oduzeo osobne stvari”, ispričao je nakon rata Ratković novinaru Dragi Hedlu. 

"Bio sam svjestan da me čekaju"

Nakon što su Ratkovića premlatili i de facto opljačkali, ljepljivom su mu trakom zavezali ruke na leđima i začepili usta i teško pretučenog iznijeli ga iz prostorije. Ugurali su ga u auto i krenuli prema Dravi. Tamo su mu ispalili metak s lijeve strane u glavu koji ga nije odmah ubio pa je pao u rijeku. 

“Osjećao sam da se gušim, ali kako se dva-tri dana prije toga nisam brijao i kako mi je brada izrasla, ona ambalažna traka nije se dobro držala, opustila se s desne strane i ja sam nekako uspio, iako teško jer mi je jezik s donje strane bio ozlijeđen, izgurati jezikom onu lopticu papira. Koljenima sam dohvatio dno rijeke i izašao glavom na površinu, zinuo i glasno uzeo zrak", ispričao je Ratković.

"‘Pištoljdžija’ je baterijskom lampom osvijetlio površinu vode. Kad je vidio da sam izvirio, još je jednom ispalio metak i pogodio me kroz otvorena usta, potpuno nevjerojatno, gotovo na istome mjestu kao i prvi put. Dva puta mi je pucao u glavu, ali me nije ubio. Bio sam svjestan da me čekaju, zaronio sam i mislio: moram se nekako držati obale”, svjedočio je kasnije Ratković koji je ipak uspio sve to preživjeti.