Glavaša ne brine sporazum Hrvatske i BiH: Ne priznajem ni sud, ni suca, ni presudu!

"KAO PRVO, moja prvostupanjska presuda je rezultat političkog pritiska i atmosfere linča koja je stvorena uoči i za vrijeme moga policijskog i sudskog progona, i iz tog razloga ne priznajem tu prvostupanjsku presudu, kao što ne priznajem ni suca Željka Horvatovića koji je najobičniji sluga politike. Dakle, potpuno sam nevin presuđen i nemam povjerenja u prvostupanjski proces pred Županijskim sudom u Zagrebu", rekao je Glavaš za Index komentirajući današnji sporazum između Hrvatske i BiH, prema kojem bjegunci više neće moći koristiti dvojno državljanstvo da bi pobjegli od pravosuđa.

"Nadalje, podnio sam 7. siječnja ove godine žalbu Vrhovnom sudu na preko stotinu stranica  gdje sam argumentirao s više slučajeva bitnih povreda odredaba Zakona o kaznenom postupku, zatim pogrešnog i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja. Iako ne priznajem Horvatovićevu presudu, ostavio sam odškrinuta vrata minimalnog povjerenja prema Vrhovnom sudu RH i hrvatskom pravosuđu. Naime, vjerujem da će prvostupanjska presuda biti ukinuta", nastavio je Glavaš, a rekao je i zašto je uvjeren u poništavanje presude.

Žalba

"U žalbi sam predložio Vrhovnom sudu nekoliko novih dokaznih prijedloga iz kojih se vidi da nije postojala nikakva tajna grupa za koju me se lažno teretilo, niti sam tom jedinicom ja zapovijedao, a čime se pobijaju i druge laži trećeoptužene Gordane Getoš Magdić", rekao je.

"Priložio sam nove dokazne prijedloge iz kojih je vidljivo da je uz Krunoslava Fehira kao osobu koja je nalijevala sumpornom kiselinom Čedomira Vučkovića, postojala i još jedna danas živa osoba (uz pokojnog Zorana Brekala) koja je sudjelovala u nalijevanju Vučkovića kiselinom, a koja nije bila obuhvaćena prvostupanjskim kaznenim progonom", rekao je Glavaš.

Još jedna osoba koja je Vučkovića mučila kiselinom

Na pitanje o identitetu treće osobe rekao je da ga on ne može objaviti, ali da je identitet te osobe poznat i policiji i Državnom odvjetništvu.

"Tim novim činjenicama nužno se mijenja i status Krunoslava Fehira u postupku jer prema Zakonu o Uskoku Krunoslav Fehir nije mogao dobiti status krunskog svjedoka, već je morao biti optužen i suđen kao ubojica! Na optuženičkoj klupi se uz Fehira mora naći i ta druga osoba kojoj je Fehir pomagao nalijevati Vučkovića kiselinom, a čiji je identitet poznat sudu i DORH-u", rekao je.

"Sukus" Glavaševe žalbe je u tome da se prvostupanjska presuda potpuno ukine te da se slučaj vrati na novo suđenje, pred novih sudskim vijećem, a da se Fehiru, "zato što je ubojica, ukine status krunskog svjedoka".

"Time su stvorene zakonske pretpostavke da u ponovljenom postupku Fehir mora uz treću osobu, koja je po njegovu vlastitom priznanju zajedno s njime nalijevala Vučkovića kiselinom, sjesti na optuženičku klupu u svojstvu optuženika. Duboko sam uvjeren da jednostavno nije moguće da drugostupanjska presuda može biti osuđujuća, a time i pravomoćna. Bio bi to sumrak Hrvatske kao pravne države", zaključio je Glavaš.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.