Glazbenici ogorčeni što je Vlada prihvatila "infantilno pisamce" ministra Bajsa

"TO NIJE AKCIJSKI plan za spas turizma nego akcijski plan za uništavanje hrvatske glazbe i glazbenika i nema nikakvu zakonsku osnovu", rečeno je danas na konferenciji za novinare koja je održana u Zagrebu, a koju su sazvali čelnik Hrvatskog društva skladatelja Hrvoje Hegedušić, prvi čovjek Hrvatske glazbene unije Husein Hasanefendić te predsjednik Hrvatske udruge orkestralnih i komornih umjetnika Goran Končar.

> Hrvatski glazbenici zbog Bajsovog plana na lokalnim izborima neće pjevati za HDZ i HSS!

Hrvatski glazbenici izrazili su svoje nezadovoljstvo odlukom Vlade RH koja je, prihvaćajući prijedlog ministra turizma Damira Bajsa, odnosno "Akcijski plan za spas turizma", prihvatila i prijedlog za smanjivanje naknade ZAMP-u i to za pedeset posto. Svoju podršku dali su danas i mnoga ugledna glazbena imena kao što su Arsen Dedić, Zlatan Stipišić Gibonni, Boris Novković, Sanja Doležal, Vladimir Kočiš Zec, Nikša Bratoš i drugi.

Političko nasilje

Danas je tako predstavljena i inicijativa za zaštitu glazbenih umjetnika od tog plana, a čelnik društva skladatelja Hegedušić podsjetio je prisutne kako naknada za ZAMP ne ide u državni proračun, već na račune njihovih vlasnika i ne može nikako biti predmet fiskalne politike države.

"Mi od toga živimo", rekao je Hegedušić. Za razliku od Hegedušića, Paolo Sfeci ispalio je čitave salve kritike na račun Akcijskog plana za spas turizma ministra Damira Bajsa. Sfeci je tako poručio hotelijerima neka pošteno plate glazbu ili neka je ugase

"To što je Vlada prihvatila to infantilno pisamce, koje se pravno ne da izvesti jako me razočaralo. To je čisto političko nasilje i taj bi se plan zapravo trebao zvati - uzmi siromahu i daj bogatašu", rekao je Sfeci u ime hrvatskih glazbenika.

Traže razgovor kod Sanadera

Također, danas su glazbenici posebno napomenuli kako ih nitko iz Vlade, a ni iz ministarstva turizma nije kontaktirao prigodom izrade plana koji se tiče isključivo njih. Danas je tako objavljen podatak kako će barem 5000 glazbenika koji od tih prihoda žive biti izravno pogođeni planom ministra turizma Damira Bajsa.

"Ovo je pravno nasilje nad privatnim pravima", rekao je Hasanefendić izražavajući ogorčenje činjenicom da država intervenira u korist hotelijera, dok je Arsen Dedić naglasio kako ne želi zabavljati političare u svibnju, već je predložio - nijemi prosvjed.

Hrvatski glazbenici pozvali su premijera Ivu Sanadera da ih primi na razgovor, te najavili kako su spremni pregovarati. No, u pregovorima zasigurno neće biti riječi o smanjivanju naknade za 50 posto.

Nema svirke za HSS i HDZ

Podsjetimo, Index je jučer objavio pismo glazbenika u kojem se mole glazbenici da ne potpisuju ugovore za nastup na predizbornim skupovima HDZ-a i HSS-a, čiji je ministar izravno odgovoran za ovaj prijedlog. U pismu je također priložen i cjenik odnosno visina naknade koju plaćaju hotelijeri. Tako naknada za luksuzne zagrebačke hotele kao Sheraton, Westin ili Regent Esplanade iznosi prosječno po hotelskoj sobi cca 0,74 Kn dnevno ili 22 Kn mjesečno. Istovremeno je prosječna cijena naknade po hotelskoj sobi u za primjerice Excelsior u Dubrovniku ili Ambasador u Opatiji cca 0,88 Kn dnevno ili 27 Kn mjesečno.

"Sredstva koja bi se ovom odlukom oduzela glazbenicima i njihovim obiteljima zasigurno neće otići u povećanje plaća kuharima i konobarima, niti će zbog toga u Hrvatsku doći više stranih turista. Također neće pojeftiniti hrana i piće, niti će građanima Hrvatske turističke usluge u vlastitoj zemlji postati dostupnije, a niti će u proračun Hrvatske stići jedna kuna više, samo će tajkuni i strane kompanije više zaraditi ili smanjiti svoje gubitke i dugove prema ionako prebogatim bankama", stajalo je u pismu u kojem se predlaže Vladi da natjera hotele da smanje za 50 posto svoje i u svjetskim razmjerima previsoke cijene za usluge koje pružaju.

I.Ć.
Foto: Ranko Šuvar (Cropix)

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.