Glogoški kaže da je dokument o smrtnosti veterana lažan, za sve optužio mrzitelje Hrvatske

Foto: Index, Hina

DOKUMENT kojeg je Hrvatski zavod za javno zdravstvo izradio za Ministarstvo branitelja i još ga u rujnu 2016. godine uputio ministru Medvedu, a kojeg je jučer objavio Index, otkrio je da, suprotno uvriježenom mitu, branitelji ne umiru više od nebraniteljske populacije.

>> IMAMO DOKUMENT Medved laže, ratni veterani manje umiru i zdraviji su od civila

Dapače, iz dokumenta koji je potpisao Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, sasvim jasno proizlazi da su branitelji boljeg zdravstvenog stanja od opće populacije. Obrađujući podatke iz Registra branitelja i Registra umrlih, hospitalizacija i samoubojstva u desetogodišnjem razdoblju, HZJZ je došao do zaključaka koji su u potpunoj suprotnosti s onim što iznosi Medved i bliske mu braniteljske udruge.

No, Đuro Glogoški se s time ne slaže. Dapače, on tvrdi da je taj dokument nevjerodostojan, a za sve je okrivio ljude koji "ne mogu pristati na to da postoji hrvatska država". No, nikakve dokaze za svoje tvrdnje nije pokazao.

"Čini se da je to poruka "budite sretni što ste sudjelovali u ratu", ali to nije tako. Podaci koji su izneseni kada je bila prezentacija u Ministarstvu jasno pokazuju istraživanja koja su se odvijala u Ministarstvu branitelja u suradnji s ostalim nadležnim tijelima i uredima. Pokazatelji su da branitelji umiru mlađi od ostale populacije, a danas imamo 20-ak godina nakon rata da nisu rađena istraživanja što je to čime je agresor djelovao, kakva su to bila sredstva, koja municija, koje granate, toga nema da bismo mogli više govoriti", rekao je Glogoški za N1.

Za njega je dokument nevjerodostojan.

Pričao o skupinama mrzitelja Hrvatske

"Sigurno, mogu reći da smo mi populacija koja se svakodnevno susreće s braniteljima i njihovim obiteljima i znamo koji su relevantni i mogu dati točne podatke, koja oboljenja i smrtnost koja je veća od ostale populacije", rekao je Glogoški, ali točne podatke ipak nije dao.

"Čiji je cilj bio prije dvije i pol godine kada se počelo iznositi da će proračun branitelja biti 20 milijardi i sada se pokazalo da to nije tako, sada je trebalo naći nešto novo da se opet napravi razdor između branitelja i ostale populacije. Postoje određene skupine u hrvatskom društvu koje ne mogu pristati na to da postoji hrvatska država", neimenovane mrzitelje Hrvatske optužuje Glogoški.

"Činjenica je da ne samo tamo nego i u ostalim institucijama hrvatske države postoje oni koji u određenim trenucima puštaju informacije koje nisu točne. Ministar Medved je iznio podatke. Pitanje je i raspolaže li HZJZ podacima tko su sve branitelji, mi smo često u bolnicama, znamo kakvi su podaci. Liste čekanja, sasvim su suprotne informacije od ovih iznesenih, znamo u kakvim uvjetima rade liječnici, pokazatelji su to sve da podaci koje je iznio HZJZ nisu točni", zaključuje vođa šatorskog prosvjeda

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.