Godina i pol zatvora za bivšeg potpredsjednika HFP-a: "Jebe mi se živo za tuđe mišljenje"

BIVŠI potpredsjednik Hrvatskog fonda za privatizaciju Velimir Kračun danas je nepravomoćno osuđen na 1,5 godina zatvora zbog namještanja posla svome ratnom prijatelju Ivanu Odorčiću.

Kračun je, kao predsjednik stručnog povjerenstva za provedbu javnog natječaja Jadroplova, Odorčićevoj tvrtki Konzalt-Ing namjestio posao procjene državne tvrtke. Nekažnjeno nije prošao niti Odorčić koji je dobio godinu dana zatvora.

"Jebe mi se živo za tuđe mišljenje"

Sudac Željko Horvatović je u objašnjenju presude kazao kako su baš ovakvi "poslovi" bili najčešća koruptivna djelatnost u Hrvatskoj. Naglasio je kako je Kračun Odorčiću dao posao samo zbog njihova prijateljstva, a to se može vidjeti iz činjenice da Konzalt-Ing nije bio niti dovoljno stručan, a ni iskusan za obavljanje zadatka koji mu je povjeren. Tvrtka je na taj način zaradila 245 tisuća kuna, koje je kasnije vratila državi.

Publiku na suđenju su uveseljavali snimljeni razgovori između osuđenih u kojima Kračun kaže da mu se "živo jebe za tuđe mišljenje, jer je on ovdje predsjednik", dok mu Odorčić u odgovoru spominje "pečene janjce". Obrane su najavile žalbe na presudu Vrhovnom sudu, a tvrde da protiv njihovih branitelja nije bilo niti jednog dokaza.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.