Golem ruski napad na više od pola Ukrajine, objavili što su gađali. Raste broj mrtvih

Foto: Profimedia

Rusija je rano jutros pokrenula masovni napad dronovima i raketama širom Ukrajine, ciljajući energetsku infrastrukturu. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je da je Rusija Ukrajinu napala s više od 100 raketa i dronova. 

Predsjednik Zelenski izjavio je da je primarna meta u većini ukrajinskih regija bila "kritična civilna infrastruktura", navodeći napade na Harkiv, Kijev, Odesu i zapadne dijelove zemlje. Zelenski je dodao da je došlo do velike štete na energetskim objektima, ali je naglasio da su radovi na popravku u tijeku te da će ekipe za popravak "raditi 24 sata dnevno" kako bi obnovili opskrbu električnom energijom.

Poginulo najmanje petero ljudi

Prema novim informacijama, u napadu je poginulo najmanje pet osoba. 

Regionalni čelnik Sergij Lisak izvijestio je da je 69-godišnji muškarac poginuo u regiji Dnipropetrovsk. U Zaporižji je još jedan muškarac izgubio život kada je njegova kuća pogođena, prema riječima regionalnog čelnika.

Gradonačelnik Lucka izjavio je da je jedna osoba poginula kada je pogođen "infrastrukturni objekt." U Izjumu, u regiji Harkiv, muškarac je poginuo u raketnom napadu, prema informacijama regionalnog čelnika.

U regiji Žitomir na zapadu Ukrajine, žena je preminula nakon što su kuće i infrastrukturni objekti pogođeni raketama, izvijestio je regionalni čelnik.

Prekidi struje zabilježeni su diljem zemlje.

Napad je počeo oko ponoći i nastavio se nakon svitanja, što se činilo kao najveći ruski napad na Ukrajinu u posljednjih nekoliko tjedana.

Napadnut je i Kijev, a ukrajinske vlasti rano jutros su objavile da je uništeno 15 raketa i 15 bespilotnih letjelica uništeno dok su se približavale kijevskoj regiji.

Čini se kako je pogođeno i područje kijevske hidroelektrane, no ukrajinski mediji javljaju da nema opasnosti od probijanja brane. 

Ukrajinski premijer: Rusi su nas gađali dronovima, krstarećim raketama i Kinžalima

Ruske snage su ispalile dronove, krstareće rakete i hipersonične balističke rakete tipa Kinžal na 15 ukrajinskih regija - više od polovice zemlje, rekao je ukrajinski premijer Denis Šmihal jutros.

"Energetska infrastruktura ponovo je postala meta ruskih terorista. Nažalost, u nekoliko regija došlo je do oštećenja", rekao je Šmihal, dodajući da je ukrajinski državni operater elektroenergetske mreže, Ukrenergo, bio prisiljen provesti hitne prekide struje kako bi stabilizirao sustav.

Pozvao je saveznike Ukrajine da Kijevu osiguraju oružje dugog dometa i dozvolu da ga koriste na ciljevima unutar Rusije.

"Kako bi se zaustavilo barbarsko granatiranje ukrajinskih gradova, potrebno je uništiti mjesto odakle se ispaljuju ruske rakete", rekao je Šmihal.

"Računamo na podršku naših saveznika i sigurno ćemo natjerati Rusiju da plati", dodao je. 

Rusi: Gađali smo važnu energetsku infrastrukturu u Ukrajini

Ruski vojni izvori sada su potvrdili da su koristili "visokoprecizno oružje" za napade na "važnu energetsku infrastrukturu" u Ukrajini, prema izvješću novinske agencije Interfax.

Prema ruskim izvorima, ta je infrastruktura podržavala ukrajinski "vojno-industrijski kompleks".

Ukrajina uzvratila napadom dronovima

Ukrajina je tijekom noći Rusiji uzvratila napadom dronovima u južnoj ruskoj regiji Saratov. Oštećeno je nekoliko visokih stambenih zgrada i ozlijeđeno više osoba, priopćile su lokalne vlasti.

"Sustavi protuzračne obrane srušili su dronove rano jutros", napisao je guverner Saratovske regije Roman Busargin na Telegramu. "Krhotine su pale na stambene zgrade u Saratovu i Engelsu."

Gradovi Saratov i Engels nalaze se uz rijeku Volgu, oko 730 kilometara jugoistočno od Moskve. Letovi na regionalnom aerodromu, koji se nalazi sjeverno od glavnog grada, bili su privremeno ograničeni jutros.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da su njihove snage protuzračne obrane tijekom noći presrele devet dronova u regiji Saratov.

Busargin je podijelio fotografije oštećenog stambenog kompleksa Volga Sky, koji gleda na most koji povezuje Saratov i Engels preko rijeke. Riječ je o najvišoj zgradi u gradu.

Guverner je naveo da je jedna žena hospitalizirana u teškom stanju te da se liječnici "bore za njezin život." Ostali ozlijeđeni stanovnici kompleksa Volga Sky zbrinuti su na mjestu događaja, a ukupan broj ozlijeđenih nije objavljen.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.