GONG: Glasanje prolazi mirno i bez incidenata, zabilježene samo sitne nepravilnosti

ODRŽAVANJE referenduma u Hrvatskoj do 18 sati prošlo je mirno, u demokratskoj atmosferi i bez incidenata na glasačkim mjestima, zaključuje GONG na temelju dojava svojih promatrača.

Referendum promatra 300-tinjak GONG-ovih promatrača raspoređenih na 253 glasačka mjesta i organiziranih u 42 mobilna tima u Republici Hrvatskoj, koji su tijekom dana dojavili tek manji broj nepravilnosti.

Sitne nepravilnosti na nekoliko lokacija


U Pokupskom Kobiliću birački odbor nije provjeravao identifikacijske dokumente promatrača. U Rijeci i Mrkopalju zabilježeni su slučajevi gdje su birački odbori dopustili glasanje bez odgovarajuće identifikacijske isprave.

Birački odbor u Brinjama nastavio je slušati debatu o EU na radiju i nakon upozorenja promatrača. U Dugom ratu i Bajnicama bilo je omogućeno tzv. obiteljsko glasanje, ali je ta praksa prekinuta nakon upozorenja promatrača.

GONG-ovi promatrači prijavili su i dvije neadekvatne lokacije glasačkih mjesta. Prva se odnosi na Klobučak, gdje se glasanje odvija u kontejneru u kojeg ne stane ni birački odbor, dok ono u Svinici Krstinjskoj nema struje i grijanja te je teško dostupno.

GONG je do 18:00 zaprimio manji broj poziva građana koji su prijavili:
- birač je već bio zaokružen kao da je glasao kada je došao na glasačko mjesto i nije mu bilo omogućeno glasanje (Zagreb BM 208, BM 511, BM 474)
- birač nije mogao glasati u Muenchenu iako se prethodno registrirao;
- troje građana koji su obavili prijavu za glasanje izvan mjesta prebivališta dojavili su da nisu bili u mogućnosti ostvariti pravo glasa zbog pogrešaka administracije prilikom obrade njihovih prijava.
- nepostojanje listića za slijepe osobe zbog čega je birač odbio glasati (Zadar, BM 56)
- biračica je dobila glasački listić koji nije bio okrenut licem prema dolje već su joj dali prvi listić po redu (Zagreb BM 349) 
- prisutnost propagandnog materijala (letaka, plakata) u neposrednoj blizini ili unutar glasačkog mjesta (Zadar BM 66/67, Zagreb BM 472, BM 130, BM 58, BM 330, Bjelovar BM 11).
- glasačko mjesto nije bilo propisno uređeno - nedostaje odluka o raspisivanju referenduma (Dalj, BM 3), nedostaju paravani (Mače, BM 2)

Na temelju dojava GONG-ovih promatrača s 253 glasačka mjesta u Republici Hrvatskoj, 36,2 % biračkih odbora nije otišlo u posjet bolesnim i nemoćnim osobama.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.