GONG poziva Vladu da građanima na jasan i razumljiv način prikaže rezultate pregovora s EU

NA MEĐUNARODNI dan prava na pristup informacijama, GONG još jednom želi skrenuti pažnju na problematičnu provedbu Zakona o pravu na pristup informacijama, čiju provedbu prati još od usvajanja Zakona 2003. godine.

"Unatoč sustavnom upozoravanju na brojne manjkavosti u implementaciji, ali i samom Zakonu, pozitivni pomaci još uvijek ne nude dovoljno dokaza da su promjene u razumijevanju i provedbi ovog prava nepovratne, a kao najveća prepreka na tom putu pokazao se nedostatak stvarne političke volje za otvaranje institucija i povećanjem transparentnosti njihova rada", tvrde iz GONG-a.

Građani često ni ne dobiju rješenju prilikom odbijanja zahtjeva

"Institucije su i dalje zatvorene te građani teško dolaze do traženih informacija, a dokumenti koji bi trebali biti javno dostupni i dalje se olako označavaju različitim stupnjem tajnosti. Još se uvijek događa i da građani uopće ne dobivaju rješenje prilikom odbijanja zahtjeva za ustupanje informacije, a brojne su teškoće i u provođenju kaznenih i prekršajnih odredbi Zakona", navode iz udruge.

GONG stoga traži od institucija i tijela javnih vlasti da građanima omoguće pravodobno ostvarivanje prava na pristup informacijama te da svoj rad učine transparentnijim, i to redovitim objavljivanjem svih javno dostupnih podataka o njihovom radu.

U pitanje se dovodi legitimnost referenduma o pristupanju EU


S obzirom da je općoj javnosti i dalje nejasno kakvi su rezultati pregovora Hrvatske i Europske unije, zbog čega se dovodi u pitanje pravo i obaveza građana na donošenje informirane i promišljene odluke na nadolazećem referendumu, GONG poziva Vladu da objavi rezultate pregovora s Europskom unijom, na način koji će građanima biti lako razumljiv i jasan.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.