Gordana Kovačević, najmoćnija žena hrvatskog biznisa: Informatika mora biti obavezna u školama

Screenshot: N1

GORDANA KOVAČEVIĆ, najmoćnija žena u hrvatskom businessu, najbolja menadžerica desetljeća i najuspješnija liderica regije te predsjednica kompanije Ericsson Nikola Tesla, bila je gošća emisije Pressing na N1 televiziji.

"Hrvatska je mala zemlja i otvarati velike pogone s niskom radnom snagom... Nismo pravo mjesto za istraživačku industriju. Neki moji snovi su se ostvarili koje smo imali prije 20 godina da se fokusiramo na razvoj i istraživanje. Sve napradne ekonomije su prepoznale da je razvoj i istraživanje ono što stvara nova rješenja i usluge i osigurava razvoj zemlje. Ako pogledamo strategiju Europa 2020. Cilj je 3 posto BDP-a uložiti u razvojno istraživačke aktivnosti. Neke zemlje su već prešle taj broj. Mi smo oko 0.7 posto što je izuzetno malo. Pažlljivo moramo voditi brigu da u RH promoviramo istraživanje", kazala je Kovačević.

"Nikola Tesla postoji 66 godina, a suradnja s Ericssonom datira od 1953. godine. Neki vizionari su prepoznali da će Ericsson biti među najjačim ICT kompanijama. Mi smo bili licesni partner na početku. Kroz taj odnos koji je trajao do 1995. godine stvarao se zapravo odnos povjerenja. Ne možete biti snažan licesni partner ako ne pokazujete pouzdanost. Postojala su dva načina ili da razvoj i istraživanje nestane ili da Ericsson nastavi s liderskim timom stvarati određene preduvjete za daljnje širenje aktivnosti. Prije 20 godina nije bilo jasno kako će se Ericsson Nikola Tesla razvijati u budućnosti međutim lideri kompanije su imali viziju koju je veliki broj ljudi smatrao neostvarivom, a to je u kojem smislu ćemo se transformirati.

Često moji kolege iz drugih kompanija znaju reći vama je lakše - dio ste velike korporacije i sve dobijete. No to nije tako. Ericsson je korporacija koja je prisutna u 120 zemalja svijeta i to je snažna interna konkurentska borba. Osobito na malim tržištima. Razvijaju se istraživački centri na velikim tržištima tako da smo mi zbog povjerenja koje se dugo gradilo i jer smo u dosta elemenata trčali brže od drugih dosegli nivo dodatnog povjerenja", kazala je.

Prosječna plaća - 12.000 kuna

Prosječne plaće u Ericsson Nikola Tesla su oko 12 tisuća kuna, kaže, te dodaje da su zaposlili mnogo mladih ljudi.

"Najveća vrijednost kompanije su ljudi. Zaista je ključno prvo pronaći pa razvijati i zadržati talentirane stručnjake. Važna je osnovna plaća za svakog zaposlenika, ali imamo i niz drugih modela - nagrađivanje dionica, nagrade za inovativne timove i pojednice. Ulažemo velika sredstva u razvoj novih znanja i vještina kroz obuke. Osim toga osiguravamo fantastično mjesto za rad. Omogućvamo mladim ljudima da budu građani svijeta jer su im otvorena vrata svijeta", objašnjava.

Na upit treba li informatika biti obavezna u školama, odgovara potvrdno.

"Apsolutno mora biti obavezna. Živimo u digitalnoj ekonomiji. Djeca od 2-3 godine spretno barataju novim tehnologijama. Mala djeca su rođena s mobitelom u džepu. Kad mi netko kaže da IT nije u školama jer nema novca i vremena mislim da je to alibi. Čim prije IT mora doći u škole kao obavezni predmet.

Mi se osjećamo odgovorni. Velika smo kompanija. To obvezuje da promovirate industriju s kojom se bavite na kvalitetan način. Zanimljivo je gledati djecu i njihov žar kad vide sve što im pokažemo.

Pokazali smo im laboratorije u kojima radimo i integracijske centre. Kontinuirano radimo na modelima suradnje sa sveučilištima. Imali smo jubilej 15 godina organiziranja ljetnog kampa. Kroz njega je prošlo 700 studenata. Preko 60 posto završilo je u Nikoli Tesli", kaže.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.