KORONAVIRUS

Gospodarstvenici u BiH: Vlast mora proglasiti izvanredno stanje i hitno osigurati transport tereta

Foto: Pixsell/Robert Anic

GOSPODARSTVENICI iz Bosne i Hercegovine pozvali su danas vlasti u toj zemlji da proglase izvanredno stanje zbog pandemije koronavirusa upozorivši da je jedino tako moguće kontrolirati štetu koju će neizbježno pretrpjeti svi sektori u državi.

"Vrlo je važno proglasiti izvanredno stanje kako bi se tvrtke mogle pozvati na zaštitu postojećih ugovora", kazao je na konferenciji za novinare u Sarajevu Mirsad Jašarpashić, predsjednik Gospodarske komore Federacije BiH.

Dodao je kako proglašenje izvanrednog stanja pruža mogućnost da se na nov način uredi funkcioniranje važnih sektora poput prometa i opskrbe tržišta robom i sirovinama nužnim za proizvodnju tvrtki u BiH koje su iznimno ovisne o uvozu.

Uvoznici i izvoznici suočeni su s nemogućom situacijom jer svi vozači kamiona koji prevoze robu u inozemstvo ili je dovoze u BiH sada moraju provesti u karanteni po dva tjedna, a nitko ne nudi odgovore na pitanje kako taj problem riješiti.

Tvrtke ne mogu dobiti sirovine za preradu o kojima su ovisne

"Stane li promet, stat će kompletno gospodarstvo, a onda smo svi u problemu koji će biti puno veći od koronavirusa", upozorio je Jašarspahić.

Predsjednik Udruge poslodavaca Federacije Adnan Smailbegović kazao je da su posljedice globalnih poremećaja u BiH već sada vidljive i dramatične.

Kao primjer je naveo činjenicu da je u BiH sada popunjeno jedva 10 posto hotelskih kapaciteta, a tvrtke ne mogu dobiti sirovine za preradu o kojima su ovisne.

Stoga sada prijeti stečaj brojnim tvrtkama, a to će značiti da će tisuće ljudi ostati bez posla.

Vlast mora hitno osigurati transport tereta

"Počelo je s Kinom, nastavilo se s Italijom, a sada i Njemačka najavljuje restriktivne mjere i mi ne znamo što dalje", kazao je Smailbegović, dodajući kako vlast mora hitno reagirati i osigurati transport tereta bilo konvojima pod policijskom pratnjom uz posebne mjere predostrožnosti ili željeznicom.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac u odvojenoj je izjavi tijekom dana također kazao kako je jasno da gospodarstvo u BiH trpi posljedice pandemije koronavirusa, zbog čega se mora brzo reagirati. 

Njegova je ocjena da postupci vlasti u Hrvatskoj ugrožavaju poslovanje tvrtki u BiH zbog rigoroznih kontrola tereta i vozača kamiona koji iz BiH putuju ka Italiji ili se iz te zemlje vraćaju.

Problem obavezne karantene

"Informirani smo da od 10. ožujka Hrvatska primjenjuje odredbe koje propisuju da se sve osobe koja u ovu zemlju stižu iz 'crvenih zona', podvrgavaju pregledu sanitarnih inspektora na graničnim prijelazima te da će za osobe za koja se utvrdi da postoji potreba biti donesena rješenja o stavljanju u obveznu karantenu u trajanju od 14 dana", kazao je Košarac u izjavi dostavljenoj medijima iz njegova ureda.

Dodao je i da se taj problem sada nastoji riješiti u komunikaciji s tijelima vlasti u BiH i Hrvatskoj.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.