Gotovo polovina njemačkih tvrtki očekuje nastavak trgovinskih tenzija sa SAD-om

Foto: EPA

ISTRAŽIVANJE njemačkog ekonomskog instituta IW pokazuje da 44 posto njemačkih tvrtki očekuje daljnju eskalaciju trgovinskih napetosti između Europe i SAD-a, što će vjerojatno nastaviti ograničavati nova ulaganja. Rezultati istraživanja objavljenog u ponedjeljak pokazuju i da 34 posto njemačkih tvrtki ne smatra da trgovinski odnosi postaju napetiji, ali i da 41 posto njih procjenjuje kako SAD i EU neće postići transatlantski trgovinski dogovor.

Američki predsjednik Donald Trump i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker u srpnju su postigli sporazum koji bi trebao štititi europske tvrtke od američkih carina na automobile dok obje zemlje i dalje rade na rješavanju trgovinskih pitanja.

Nastavak neizvjesnosti u globalnoj trgovini

Međutim, povjerenica EU-a za trgovinu Cecilia Malmstrom prošlog je tjedna izjavila kako bi bilo kakav američko-europski trgovinski sporazum bio ograničen na industrijske proizvode, ali ne i na poljoprivredne. 

Bivši generalni direktor Svjetske trgovinske organizacije (WTO) Pascal Lamy prošlog je mjeseca rekao kako bi EU također trebao pripremiti svoje tvrtke na to da će biti pogođene američkim sankcijama u procesu pogoršavanja trgovinskog spora između SAD-a i Kine.

Istraživanje IW-a, pak, pokazalo je da će nastavak neizvjesnosti u globalnoj trgovini smanjiti spremnost tvrtki da ulažu, što će zauzvrat smanjiti izvozne izglede njemačkih tvrtki u SAD i drugdje. „S obzirom na svjetska gospodarska kretanja, očekuje se da će se u nastaviti usporavati njemačko gospodarstvo”, stoji u IW istraživanju.

"Trenutno smo daleko od razumnog dogovora"

Udruženje njemačkih industrijskih i trgovinskih komora (DIHK) također ne vidi znakove da će SAD promijeniti smjer i prestati prijetiti carinama, što posebno zabrinjava njemačke proizvođače automobila.

Predsjednik DIHK-a Eric Schweitzer izjavio je kako je neophodno nastaviti dijalog s Washingtonom s ciljem postizanja dugoročnog sporazuma o slobodnoj trgovini koji će industriji pružiti veću sigurnost i prostor za manevre. „Trenutno smo daleko od razumnog dogovora s našim drugim najvažnijim trgovinskim partnerom, SAD-om”, rekao je.

DIHK je prepolovio svoju raniju prognozu rasta izvoza za 2018. godinu na 2,8 posto te očekuju njegov skroman rast od svega 2,5 posto tijekom sljedeće godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.