Gotovo svi slovenski poduzetnici su za prestanak pomicanja kazaljki na satu

Foto: FaH

PREDVIĐENO europsko ukidanje pomicanja kazaljki sata dva puta godišnje neće imati bitnog utjecaja na domaće gospodarstvo, pokazala je anketa među slovenskim obrtnicima i poduzetnicima.

Ispostavilo se da od 960 anketiranih njih 99 posto smatra da mjera koju je za sljedeću godinu predložila Europska komisija neće imati negativnih posljedica na rad i poslovanje.

Najvažnije im je da budu u istoj vremenskoj zoni s članicama EU-a

Za 95 posto ispitanika najvažnije je da Slovenija bude u istoj vremenskoj zoni s članicama EU-a i susjednim državama, a 99 posto ih smatra da za uvođenje novih pravila nije potrebno prijelazno razdoblje.

''Bilo bi dobro da ukidanje ljetnog i zimskog vremena uvedu sve zemlje zajedno'', rekla je povodom ankete slovenska obrtničko-poduzetnička komora (OPZ).

Sve treba biti riješeno do listopada 2019.

Europska komisija je u rujnu ove godine predložila da se pomicanje kazaljki ukine već sljedeće godine, no neke države članice smatraju da je potrebno prijelazno vrijeme da se o svemu dobro razmisli. Europske države su načelno naklonjene ukidanju pomicanja sata dva puta godišnje, a naklonjenost sadašnjem sistemu pokazuju samo Grčka i Cipar.

Prema planu, sve treba biti riješeno do listopada sljedeće godine. Do travnja članice EU-a trebaju obavijestiti Bruxelles hoće li zadržati ljetno vrijeme ili će u listopadu posljednji put pomaknuti kazaljke. U Sloveniji su ispitivanja javnosti pokazala da je znatna većina naklonjena zadržavanju ljetnog vremena kao stalnog.