Govorio snahi da je Ciganka i da ne zna držati čašu, pa joj i prijetio. Ide u zatvor

"Uspio sam pripitomiti divlji svinju, ali Ciganku nisam", rekao je u svom iskazu tužiteljici 67-godišnji J. Č., iznoseći tako obranu za kaznena djela iz djelokruga obiteljskog nasilja, zbog čega je ovih dana i osuđen na zatvorsku kaznu.

Nasilje zbog kojeg je osuđen počinio je prema svojoj snahi kojoj je u periodu od 2017. do 2020. godine, u malenom selu kraj Udbine, uputio svakakve uvrede, a neke i na nacionalnoj osnovi. Mlada je žena pred sudom uspjela dokazati da je trpjela verbalno nasilje od često alkoholiziranog svekra, u njenu je korist svjedočilo i nekoliko njezinih prijateljica koje su sve to čule, njezini roditelj i jedan pastir.

"Sve vas treba pobit"

U presudi stoji da joj je svekar, između ostalog, govorio "da ne zna držati čašu, da ona nije za njegovu kuću te da ne smije ići kod svojih roditelja jer to više nije njezina kuća." Nakon siječnja 2022. godine, psovke su postale svakodnevne i brutalnije.

"Tada ju je svakodnevno vrijeđao i psovao govoreći joj da joj j*** majku, da je glupa, Ciganka i nesposobna, posebice u situacijama kada bi pogriješila prilikom obavljanja poljoprivrednih i kućanskih poslova te pri odgoju djece." Na kraju joj je, u cilju da je zastraši, uz razne psovke i uvrede prijetećim glasom rekao da ih treba sve pobit u prisustvu njezine majke i još nekolicine rodbine.

Žrtva je na sudu iskazala i kako je tijekom boravka u kući optuženog radila teške fizičke poslove, da je cijepala drva, nosila bale sijena i hranila stoku i da je konstantno trpjela uvrede na račun obavljenog rada. Na kraju je rekla da je prijetnju smrću shvatila ozbiljno, a da je istu prijetnju čula i od svog supruga kada mu je rekla da tako više ne može i da će s djecom otići k svojim roditeljima.

Proglašen krivim

J. Č. nije htio odgovarati na posebna pitanja tužitelja, ali je dao svoju obranu. U pokušajima da pokaže koliko je snahu volio i cijenio, ali nije naišao na razumijevanje s njezine strane, uspio je iznijeti cijeli niz uvreda na njezin račun.

Sutkinja je na kraju odlučila da je J. Č. kriv za nekoliko točaka obiteljskog nasilja, kao i ozbiljnu prijetnju te ga osudila na jednu godinu i četiri mjeseca zatvora. Zatim mu je izrekla djelomično uvjetnu presudu, pa će tako 67-godišnjak u zatvoru provesti osam mjeseci, a sljedećih osam mjeseci neće izdržavati ako u roku od tri godine ne počini novo kazneno djelo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.