Zagreb se raspada

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

DA je dvadesetljetna vladavina Milana Bandića Zagrebom ostavila ozbiljne posljedice na glavni grad Hrvatske nikome nije iznenađenje, uključujući i one koji su ga cijelo to vrijeme iz svojih sebičnih interesa podržavali ili su pak, a i to je moguće, vjerovali da radi kako treba i da su korupcija i klijentelizam neizbježni alati politike.

U trenutku iznenadne Bandićeve smrti on je bio USKOK-ov osumnjičenik, sudilo mu se u nekoliko procesa, a svojedobno je proveo i nekoliko mjeseci u istražnom zatvoru. 

Povrh toga, mediji su godinama vrijedno i uporno razotkrivali brojne Bandićeve afere, preplaćene projekte, masovno uhljebljivanje, povezanost sa sumnjivim likovima, nenamjensko trošenje proračunskog novca, skupljanje političkih žetončića itd. 

>> Dokument koji je dobio Tomašević otkriva kako je Bandić spiskao naše milijune

Na razne malverzacije Bandića i njegovih poslušnih suradnika upozoravala je i gradska opozicija, u prošlom mandatu predvođena aktualnim gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem. 

Bandića su na vlasti godinama održavali i SDP i HDZ

Jedino HDZ Andreja Plenkovića te prethodno i SDP Ivice Račana i Zorana Milanovića nisu vidjeli problem u Bandićevom mafijaškom vođenju Grada Zagreba, koji je služio kao njegova privatna kasica prasica. SDP se protiv Bandića okrenuo tek kada se on mimo volje vrha stranke odlučio kandidirati za predsjednika RH, dok je prije toga i aktualni predsjednik RH Zoran Milanović kao predsjednik SDP-a pozivao Zagrepčane da još jednom glasaju za Bandića.

>> VIDEO Ovako su vladajući govorili o kriminalcu Bandiću

Plenkoviću je pak Bandić u prethodnom mandatu na čelu vlade većinu održavao svojim žetončićima u saboru, a uostalom zagrebački je HDZ bio s Bandićem u koaliciji i glasao za svaki njegov proračun te je podržao i sumnjivu i preskupu izgradnju žičare.

Nitko u Hrvatskoj nije mislio da je Bandić pošten

U cijeloj Hrvatskoj nije bilo čovjeka koji je mislio da je Milan Bandić pošten političar. Pa i oni koji su ga podržavali činili su to po principu "jest krao, ali je i nama dao". 

Bandića više nema među živima, njegova se stranka raspada, a najbliži suradnici su većinom pobjegli iz javnosti. Ali je zato ostao ruinirani Zagreb, dodatno ranjen teškim potresom u sumrak Bandićevog posljednjeg gradonačelničkog mandata. 

U međuvremenu se pokazalo da se glavni grad Hrvatske raspada, da puca po šavovima. Sva novinarska otkrića i sve kritike upućene Bandiću počinju se činiti kao vrh ledenog brijega u odnosu na stvarne razmjere destrukcije koju je za sobom ostavio pokojni Bandić te postaje jasno da će Zagrebu trebati godine da se oporavi od onoga što su mu učinili Bandić i njegovi suradnici i podržavatelji.

Vodovodna mreža u raspadu

Za početak, vodovodna mreža je u raspadu.

>> Poplavljen dio Zagreba. Voda tekla satima, zatvorena jedna od prometnijih ulica

Prije četiri dana je nešto prije 6 sati stanovnike zagrebačke četvrti Trešnjevka Sjever probudila poplava nastala zbog puknuća vodovodne cijevi u Selskoj ulici, stotinjak metara južnije od križanja s Ozaljskom.

Brojni podrumi i sutereni su poplavljeni, a na teren su izašli vatrogasci i druge službe koje su pomagale građanima ispumpavati vodu iz poplavljenih prostorija.

 

Najteže stanje je bilo u Selskoj i okolnim ulicama - Grobničkoj, Hreljinskoj, Crikveničkoj i Veprinačkoj ulici, gdje se voda slijevala u bujicama. Poplavljene su i prostorije Nogometnog kluba Trešnjevka, a voda je doprla i do sportske dvorane Trešnjevka, poznatije kao Kutija šibica.

Na mjestu gdje je pukla cijev u Selskoj ulici, ispred kućnog broja 173, nastala je velika i duboka rupa, a okupljeni građani komentirali su prizor govoreći kako sve izgleda kao da je pala bomba. 

Poplave na Trešnjevci

Nakon zaustavljanja vode započela je sanacija terena. Promet Selskom ulicom je obustavljen, a voda je izdigla asfalt i potrebni su značajniji zahvati kako bi se stanje saniralo.

No već dva dana kasnije uslijedilo je novo pucanje vodovoda na Trešnjevci. 

>> VIDEO Opet pukla cijev u Zagrebu, obustavljen promet i drugim dijelom Selske

Oko 04:47 u noći na raskrižju Selske i Baštijanove došlo je do puknuća vodovodne cijevi i izlijevanja veće količine vode po okolnim ulicama i objektima. Srećom ozlijeđenih nije bilo, iako je jedan stanovnik stana u suterenu jedva izvukao živu glavu kada mu je voda počela nadirati u stan.

Nastala je nova poplava, a zahvatila je i obližnju privatnu gimnaziju na Selskoj. 

 

U međuvremenu je zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet objavio da su vodovodne cijevi u tom dijelu grada stare čak 70 godina i da uopće nije bilo renovacije u Bandićevih 20 godina vladanja Zagrebom. 

300 milijuna eura za obnovu infrastrukture Bandić je profućkao

Još gore, Grad Zagreb je 2007. na londonskoj burzi prodao obveznice u iznosu od 300 milijuna eura, s objašnjenjem da će taj novac biti uložen u obnovu gradske infrastrukture. 

"Obveznice od 300 milijuna eura, uz pomoć kojih je trebalo sanirati vodoopskrbnu, kanalizacijsku i plinsku mrežu, netragom su nestale", otkrio je Korlaet. Drugim riječima, Bandić i njegova ekipa su 300 milijuna eura za obnovu zagrebačke infrastrukture spiskali u sve i svašta osim u ono za što je taj novac bio namijenjen. 

Nadalje, odavno je poznato da zagrebačka vodovodna mreža gubi oko 50 posto vode koju bi trebala distribuirati, što je još jedna posljedica višedesetljetne nebrige i izostanka ulaganja.

Frustracije građana dodatno je pojačao šef Vodoopskrbe i odvodnje Marin Galijot, inače jedan od brojnih preostalih bandićevih kadrova, koji je lakonski izjavio da je cijev možda pukla jer "nas Bog kažnjava".

>> Tko je šef vodovoda koji kaže da je cijev stara 70 godina pukla jer nas Bog kažnjava

Prometni kolaps

U ništa boljem stanju od vodovodne mreže nisu ni zagrebački mostovi. Tako je Zagreb jučer doživio prometni kolaps zbog oštećenja jednog oslonca konstrukcije mosta Sava. U jednom trenutku se stvorila kolona automobila duga čak 13 kilometara.

Iz tvrtke Autoceste Zagreb - Macelj, koja je zadužena za taj most, objavilu su da su prilikom redovne ophodnje autoceste uočene pojačane vibracije na mjestu prijelazne naprave čeličnog dijela mosta preko rijeke Save, u smjeru Krapine. Pregledom je utvrđeno da je došlo do oštećenja jednog oslonca (ležaja) konstrukcije na upornjak. 

Rezultat je bila prometna paraliza pola Zagreba, koja se do kraja dana ipak, uz mnogo vozačkog strpljenja, sredila.

Stanje je jednako zabrinjavajuće kada je riječ o drugim zagrebačkim mostovima, a konkretno je riječ o Jadranskom mostu, Mostu mladosti i Mostu slobode. I to nije od jučer.

Loše stanje zagrebačkih mostova

"2016. i 2017. bile su rađene analize stanja tih mostova. Svaki od njih ima ozbiljnih problema jer se kontinuirano ne održavaju. To su konstrukcije koje su svakodnevno izložene velikom opterećenju. Nije predviđeno da ti mostovi traju toliko godina bez održavanja", otkrio je prije dvije godine novinarima Željko Uhlir, državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva.

>> FOTO Ovo su zagrebački mostovi. Riječi su suvišne

Na novinarsko pitanje osjeća li se on kao stručnjak sigurno dok prelazi preko tih mostova, Uhlir je odgovorio: "Vrlo sam zabrinut. Duboko sam svjestan plana održavanja i ako vi 20 ili 30 godina ništa ne radite, onda se svi moramo zapitati preko čega mi to svaki dan vozimo."

Bandić je nekoliko puta glumio da provodi rekonstrukciju tih mostova, no svježe fotografije pokazuju da je to bila još jedna njegova šarena laža. 

Naravno, ne treba zaboraviti da je Zagreb u raspadu i zbog posljedica velikog prošlogodišnjeg potresa, koji je također dodatno ukazao na razmjere destrukcije grada pod Bandićevim vodstvom. 

>> VELIKA GALERIJA Ovako izgleda Zagreb više od 500 dana nakon potresa

Primjerice, ispostavilo se da gradska tvrtka GSKG, zadužena za stanovanje, uopće nije ponudila građanima policiju osiguranja koja bi uključivala i osiguranje od potresa, kao da ni gradska imovina nije osigurana od potresa.

Bandić je nakon potresa pak cinično okrivio građane za štetu, ustvrdivši da su krivi jer se nisu brinuli o svojoj imovini. 

 

I danas pak imamo ljude koji žive u privremenom smještaju u hostelu Arena, a obnova od potresa uopće nije počela. Dapače, nije provedeno ni kompletno rušenje svih objekata koji bi trebali biti srušeni kako bi se moglo graditi ispočetka. 

Obnova od potresa još nije započela

Rezultat toga je neprestana opasnost za građane, kao što je pokazao najnoviji primjer mladića kojemu je odron s dotrajale fasade prije nekoliko dana razbio glavu.

>> Fasada pala dečku na glavu, zamalo ga ubila. Vlasnik zgrade je ministarstvo za obnovu

Prošle subote je sa zgrade načete potresom u strogom središtu Zagreba na 16-godišnjeg dečka pao komad fasade i ozlijedio ga. Završio je s dubokom ranom na glavi iz koje je tekla krv i prevezli su ga na Rebro.

Iako je ondje smješten Gradski ured za obrazovanje, oštećena zgrada na uglu Gundulićeve i Ilice u većinskom je vlasništvu ministarstva zaduženog za obnovu. Puno je oštećenja na njoj, no tunel za pješake nikada nije postavljen.

Zapravo je cijeli širi centar Zagreba u stanju raspadanja, kao i rubni dijelovi grada koji su jako nastradali u potresu, a obnova još nije započela.

>> Obnova je vjerojatno najveći fijasko Plenkovićeve vlade: "Ovo je katastrofa"

Vlada Andreja Plenkovića je tek sada pokrenula izmjene Zakona o obnovi, nakon što joj je trebalo više od godinu dana da shvati kako je u postojećem obliku neprovediv i nefunkcionalan.

Zagreb je de facto na rubu bankrota

Povrh svega toga, Zagreb je de facto na rubu bankrota. Naime, osim što se otkrilo da je Bandić potrošio stotine milijuna eura na pitajbogašto, pokazalo se da je njegov prošlogodišnji proračun zapravo bio u najbolju ruku provizoran. Novac se nije trošio po predviđenim stavkama, koje su u osnovi bile fiktivne jer su o izvršenju proračuna manje-više odlučivali Bandić i njegovi hirovi te osobni interes, umjesto javnog.

Pritom je, između ostaloga, pandemija korone smanjila prihode Grada pa je proračun bio pun stavki za koje uopće i nije bilo odgovarajućeg financiranja.

Stoga se novi gradonačelnik Tomašević nalazi u stalnim pregovorima s bankama, a i uspio je s vladom dogovoriti beskamatni kredit od 150 milijuna kuna. Time će se sigurno kratkoročno uspjeti sanirati neke od dubioza koje je ostavio Bandić, ali će trebati još dosta vremena da Zagreb ponovo postane financijski stabilan.

Stanje Zagreba je gore nego što su pretpostavljali i najveći Bandićevi kritičari

Sve to znači da će Zagrebu trebati dosta vremena, vjerojatno godine, da se uspije potpuno oporaviti od dva desetljeća vladavine Milana Bandića i njegove bulumente. Kao i da nam slijedi frustrirajući period krpanja i zapušavanja rupa te otkrivanja novih kostura u ormaru, kojima kao da nema kraja. 

Zapravo se pokazalo da ni sve što smo znali i pretpostavljali o lošem stanju u koje je Bandić doveo Zagreb ipak nije bilo dovoljno loše u odnosu na kriminalni potencijal i razmjere uništenja koje je proizveo bivši gradonačelnik.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.