Sankt-Peterburg - grad nastao s ciljem da bude ruski prozor u Europu

Rusija se oduvijek nalazila na periferiji Europe. U srednjem vijeku ruska su posla bila posve nepovezana s onime što se događalo u Europi. Danas je stvar drukčija. Rusija je vrlo utjecajan čimbenik oko svakog europskog pitanja, a njeno približavanje Europi počinje na današnji dan 1703. godine kada je ruski car Petar Veliki predstavio novi ruski grad na Baltiku – Sankt-Peterburg.

Rusija je u 17. stoljeću prolazila kroz niz unutarnjih sukoba, ali je u tom periodu utemeljena i jedina ruska kraljevska dinastija Romanov. Prethodnici Petra Velikog fokusirali su se na konsolidaciju vlasti i prodor na istok, osvojivši srednjoazijske stepe i hladni Sibir. Krajem tog stoljeća na vlast dolazi Petar Veliki, čovjek koji je imao sasvim drukčije planove za Rusiju.

Putovanja po Europi

Petar Veliki bio je vrlo pametan čovjek. U mladosti je puno čitao o europskom tehnološkom i društvenom prvenstvu te je htio od svoje zaostale Rusije napraviti pravu europsku respektabilnu monarhiju. Zato je krenuo na put po Europi kako bi sklopio poznanstva i realizirao svoj kasniji plan.

Često je na tom putu koristio svoj pseudonim, Petar Mihajlov. Htio je neopaženo promatrati europsko društvo, a posebno europska brodogradilišta, a ne da samo razgovara s aristokracijom na dvoru europskih gradova.

Petar je bio veliki ljubitelj pomorstva i htio Rusiji izgraditi flotu preko koje će ojačati ruski utjecaj na globalnoj sceni te pojačati rusku ekonomiju. Međutim, u njegovo vrijeme Baltik je pod vlašću Švedskog Carstva pa je jedini način da ostvari svoje planove bilo osvajanje priobalnog pojasa oko Baltičkog mora.

Grad nastaje usred velikog rata sa Šveđanima

Tako je počeo Veliki sjeverni rat, sukob između Švedske i Rusije, koji je trajao preko 20 godina. 1700. godine koalicija Danske i Norveške napada Švedsku sa zapada, dok Rusija osvaja utvrde na Baltiku. Odmah nakon osvajanja utvrde Narve (u današnjoj Estoniji), Petar Veliki pokreće veliki projekt izgradnje ruskog grada na obali Baltičkog mora.

Petar je već imao sve spremno: mnoge znanstvenike i inženjere koje je upoznao tijekom svog puta po Europi, kao i ruske kmetove te švedske zarobljenike koji će raditi na isušivanju močvarnih polja i izgradnji cesta i infrastrukture.

Grad je završen 27. svibnja 1703. kada je uspostavljena prva utvrda na otoku nedaleko od ušća rijeke Neve. Petar Veliki odmah je naredio izgradnju ruske flote kako bi Šveđanima oduzeo prevlast i na moru.

Peterburg je vjerojatno najveća ostavština ovog ruskog cara. Petar Veliki već je 1712. proglasio grad na Nevi ruskom prijestolnicom i situacija se neće promijeniti sve do 1918. godine kada boljševici premještaju prijestolnicu nazad u Moskvu, najviše radi straha od njemačke okupacije.

U Sankt-Peterburgu rođeni su neki od najpoznatijih ruskih figura: Dmitrij Mendeljev, Vladimir Nabukov i Vladimir Putin; a grad i dandanas ostaje jedan od dva najveća središta Ruske Federacije, ali i istočne Europe.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.