Dobar dio Splita još koristi septičke jame. Sad je pražnjenje poskupjelo

MJESNI odbor Kamen reagirao je na aktualno poskupljenje usluga pražnjenja septičkih jama. Podsjetimo, ni u 21. stoljeću velik dio istoka Splita nema kanalizaciju, pa su građani primorani ovaj problem rješavati kroz plaćanje pražnjenja septičkih jama.

"Godinama čekamo kanalizacijsku mrežu, sada nam opet dižu cijene..."

Kako piše ovaj mjesni odbor, od danas će cijena ove usluge poskupjeti za čak 25 posto, piše Dalmacija danas.

"I dok godinama čekamo izgradnju kanalizacijske mreže na Kamenu, ono što nas ne zaobilazi svakog mjeseca pražnjenje je septičke jame čija je usluga do danas koštala 400 kuna, a od sutra nas očekuje poskupljenje od čak 25% pa ćemo za svaku odvezenu turu plaćati velikih 500 kuna", piše na stranicama Mjesnog odbora Kamen.

Žale se da je cijena pražnjenja 2008. godine iznosila 200 kuna, a sada iznosi i do 500 kuna.

"Prosječno kućanstvo je u deset godina potrošilo 50-ak tisuća kuna"

"Do 2008. godine cijena za jedno pražnjenje iznosila je 200 kuna, a tada je porasla na 380 kuna, u međuvremenu je došla do 400, a sada najnovije do 500 kuna po jednoj cisterni. Nekom jednostavnom računicom možemo izračunati da je prosječno kućanstvo u prethodnih 10 godina na pražnjenje septičke jame potrošilo čak 50-ak tisuća kuna.

U ovom valu poskupljenja doslovno svega, pa i najosnovnijih prehrambenih proizvoda, ogroman je ovo udar za džepove svih stanovnika Kamena koji godinama čekaju izgradnju kanalizacijske mreže, a zbog koje su i brojni drugi osnovni komunalni zahvati na čekanju, poput sanacije prometnica", ističu te u nastavku nadodaju:

"Nekoć je grad sufinancirao iznos za pražnjenje septičkih jama, ali to već odavno nije praksa pa je teret i ovog nameta pao na leđa građana, a da se pritom nisu uzele u obzir sljedeće nepobitne činjenice:

- svi objekti na Kamenu su legalizirani, a prema posljednjem popisu stanovništva naselje broji 896 stambenih jedinica. Sredstva prikupljena legalizacijom objekata nisu ni djelomično uložena u poboljšanje osnovne infrastrukture i osnovnih uvjeta života u naselju,

- sredstva prikupljena eko rentom od Karepovca, koji se čitavom površinom nalazi na Kamenu, nisu utrošena ciljano u poboljšanje uvjeta stanovanja stanovnicima koji se nalaze u zoni neposredno oko odlagališta otpada,

- uređaj za pročišćavanje otpadnih voda Stupe nalazi se na Kamenu i sabirno je mjesto za sve otpadne vode i fekalije Splita i šire okolice, a stanovnici Kamena, godinama plaćaju cisterne za pražnjenje septičkih jama.

Molimo vas da nam u komentar napišete koliko vaše kućanstvo broji članova i koliko često praznite septičku jamu.

Mi ćemo ispred Vijeća MO Kamen poslati Gradu Splitu zamolbu za sufinanciranje pražnjenja septičkih jama sve do realizacije projekta izgradnje kanalizacijske mreže.

P.S. da, već smo nekoliko puta potencirali ovu temu ali nije bilo uspjeha."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.