Građani nisu oduševljeni vladinom mjerom: "To nije pomoć, mažu nam oči"

Foto: Marin Tironi/PIXSELL

NISU svi građani zadovoljni popisom trideset namirnica kojima će vlada od ponedjeljka ograničiti cijene. Novi paket mjera je prema mišljenju građana loš i nedostaju mu određeni proizvodi. Ograničavanje cijena je za njih isključivo vatrogasna mjera. 

Vlada je mjerom ograničila cijene trideset proizvoda, a prema starom paketu sniženi ostaju suncokretovo ulje, mlijeko, brašno, šećer, cijelo pile te svinjsko mljeveno meso. Kompletna košarica proizvoda kojima je sada ograničena cijena na kraju prošle godine koštala bi 99.68 eura, a po novim cijenama bi, prema mišljenju vlade, građani uštedjeli oko 23.49 eura.

Međutim, novinarke Indexa provjerile su trenutne cijene artikala s popisa i primijetile kako je gotovo sve artikle i sada moguće naći po nižim cijenama nego onima koje je vlada stavila na popis. A radilo se o najjeftinijim proizvodima na policama Kauflanda i Lidla te na webshopu Konzuma.  

Upitali smo građane što misle o novoj vladinoj mjeri kojom je ograničila cijenu određenih proizvoda. Iako se još uvijek ne zna kojim će markama proizvoda cijena biti ograničena, zanimalo nas je što građani misle o mjeri s obzirom na to da već postoje jeftiniji proizvodi. 

Splićani vladin potez nisu dočekali pohvalama

Nives u posljednje vrijeme treba znatno puno više vremena kod odlaska u nabavku. Kaže kako kupuje isključivo artikle akcijskih cijena, stoga se treba pripremiti. Reklamni katalozi koji su se prije koristili isključivo za brisanje prozora danas su joj, kaže, velika pomoć kod nabavke namirnica. 

"Prije svake veće kupnje istražim nekoliko dućana, napravim popis i tek se tada mogu zaputiti u dućan. Iskreno, ne znam koliko će meni ova mjera pomoći jer sam uvijek tražila najjeftinije proizvode, a tko zna koje će oni sniziti", rekla je Nives i dodala da na to svi gledaju različito. 

Nove najave ograničenih cijena nije najbolje prihvatio ni Darko jer ne vidi nikakvu korist.

"Ništa ovo nema smisla, kao ni druge mjere koje su donosili. Svakako kupujemo proizvode koji su na akciji. Kakva smo mi država kad je danas kupnja troslojnog toaletnog papira postala luksuz?" rekao je ljutito. 

"Oni će sniziti cijene proizvoda skupljih marki i onda to nekima neće pomoći jer ni inače nisu to kupovali", kazala je Tina. 

"A ne znam, iskreno, vidjet ćemo u ponedjeljak koji će to proizvodi biti. Ako se pronađe nešto što inače kupujem, onda će to biti dobro", rekla je Ana. 

"Samo nam mažu oči"

Kada je vlada objavila popis 30 namirnica s ograničenom cijenom, Splićanka Ivana kaže kako je odmah shvatila da samo prodaje priču. 

"Već sada kupujem neke artikle jeftinije nego li su na njihovom popisu. Evo sada otiđite u Spar i naći ćete puno jeftiniju riže od te njihove famozne cijene s kojom će nam spasiti život. A jogurte, o tome tek da ne pričam."

"To nije pomoć, neka oni sebi tako pomognu. Samo nam mažu oči", u prolazu je komentirao jedan Splićanin. 

Građani vladi zamjeraju odabrane artikle jer smatraju kako nedostaju stvari koje se svakodnevno koriste, posebice po pitanju higijene.

"Prvo, popis je loš. Nedostaju proizvodi koji su jako skupi, a svi ih koristimo. Pogotovo bih tu izdvojila prašak za robu. To je u zadnjih par mjeseci jako poskupjelo, nama je plaća ostala ista, a roba se i dalje mora prati", smatra Marija i dodaje kako je za nju ograničavanje cijena smiješno. 

"Sve će ovo nama trgovci naplatiti kad više ne bude vladinih mjera. Snižavali su nam cijene goriva, a ja sam opet jučer točila po skupljoj cijeni."

"To su vatrogasne mjere"

Ispred trgovačkog lanca zaustavili smo Andrijanu koja kaže kako u veliku nabavku odlazi jednom mjesečno, a od računa joj se, priča nam, redovno zavrti u glavi. 

"Imam petoricu muškaraca u kući i puno novca nam odlazi na hranu. Možda ovo pomogne. Trebamo vidjeti u ponedjeljak koji će to proizvodi biti", kaže Andrijana. Ostala je iznenađena našim objašnjenjem da smo već pronašli proizvode jeftinije od vladine ograničene cijene. 

"Vi mene zezate, pa to nema onda nikakvog smisla. Čini mi se da će me nabavka opet isto koštati."

Kod higijenskih proizvoda vlada je zamrznula cijenu paste za zube, gela za tuširanje i šampona te toaletnog papira, higijenskih uložaka i pelena. Nova najviša cijena paste za zube od 125 ml trenutno je, prema vladinoj tablici, u trgovačkim lancima 3.61 euro, dok ju je vlada snizila 17% te zamrznula na 2.99 eura.

"A to su vam vatrogasne mjere. Više se niti ne obazirem. Već dugo vremena skuplje stvari kupujem samo na akcijama, a ove sitnice koje sam uzeo sada, to baš ne gledam koliko košta", ispričao je Splićanin. 

Splićanin: Plenkoviću je pažnju ukrao ministar Grlić Radman

Od osoba s kojima smo razgovarali ispred trgovačkih lanaca malo ih je bilo zadovoljno mjerama, dok dio njih nije ni znao za vladin novi paket. 

"Kakve mjere, što ? Opet? Stvarno?" kratko se nasmijao Splićanin dok se njegov sumještanin odlučio raspitati o čemu se radi. 

"Nisam znao za mjere. Pa ipak je Plenkoviću pažnju ukrao njegov dragi ministar Grlić Radman koji nije ništa krivo napravio. I kako da mi čitamo o nekim novim mjerama i pomoćima? U ovoj državi se samo pomaže vladi", smatra Ante.

"Dobro je, svaka je pomoć dobrodošla. Nama su penzije jako male i značit će nam ovo. Samo eto ne znam koje će oni to marke izabrati", pita se umirovljenica Lenka. 

"Pa, mislim da će ovo dosta pomoći. Vidim da se priča da već postoje niže cijene, ali možda su neki vjerni određenoj marki i ona im bude na sniženju. Košarica jeftinija 20 eura nije zapravo mala razlika u današnje vrijeme kad su cijene proizvoda skroz poludjele", kazao je Stipe. 

Nova mjera primjenjivat će se od ponedjeljka do kraja ožujka sljedeće godine. Inače, 30 artikala kojima je vlada ograničila cijene nosit će oznaku na kojoj će pisati da je riječ o proizvodu s ograničenom cijenom. Plenković očekuje da će trgovački lanci u narednom razdoblju smanjiti i cijene brojnih drugih proizvoda.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.