Gradonačelnik Bjelovara želi članove nadzornih odbora birati javnim natječajem

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

BJELOVARSKI gradonačelnik Dario Hrebak prvi je u Hrvatskoj nedavno predstavio interaktivni proračun. Tako svi u par klikova mogu vidjeti kako se troši novac iz proračuna. 

No čini se da bjelovarski gradonačelnik ima još planova. Naime, najavio je da članove nadzornih odbora želi početi birati preko javnih natječaja. 

"Članska iskaznica neke od stranaka ipak više neće biti dovoljna, već bi se članovi birali javnim natječajem. Nakon objave projekta Grada Bjelovara kao najtransparentnijeg Grada u Hrvatskoj, idemo korak dalje i jačamo transparentnost upravljanja trgovačkim društvima u vlasništvu i suvlasništvu Grada", kazao je Hrebak za Bjelovar-live. 

Prijedlog uskoro ide na sjednicu Gradskog vijeća

Grad Bjelovar ima četiri društva u svojem vlasništvu i jedno u suvlasništvu. Dva od njih imaju nadzorni odbor. 

"Članove Nadzornog odbora bira skupština društva kojim predsjedava gradonačelnik. S obzirom da se radi o društvima u kojima je prisutan interes javnosti jer ista pružaju usluge od javnog interesa, imaju značajne prihode i raspolažu značajnom vrijednošću imovine, cilj nam je da nadzor poslovanja naših društava obavljaju stručne, sposobne i nepristrane osobe izabrane u transparentnom postupku temeljem jasnih mjerila. 

Iz ovih razloga radimo na propisivanju kriterija za imenovanje članova nadzornih odbora koji će osigurati da društva kontroliraju, nadgledaju i savjetuju stručne osobe izabrane javnim natječajem. Ovo je korak dalje u našoj borbi protiv korupcije te vraćanju povjerenja građana u institucije. Politička pripadnost ne smije biti jedno od glavnih mjerila za izbor osoba koje će nadzirati društva od iznimnog značaja za Grad, već samo stručnost, sposobnost i etičnost", rekao je Hrebak. 

Dodao je kako će ovaj prijedlog ići na sljedeću sjednicu Gradskog vijeća te da će o tome porazgovarati s koalicijskim partnerima.

"Očekujem da će svi vijećnici podržati ovaj prijedlog jer su propisani kriteriji jamstvo transparentnosti i odabira najboljih kandidata, a sve u cilju uspostavljanja djelotvornijeg sustava kontrole i nadzora poslovanja trgovačkih društava", rekao je. 

Kazao je još i kako ga na ovaj potez potiče preporuka Državnog ureda za reviziju te Strategija za suzbijanje korupcije od 2015. do 2020. godine.

U njima je istaknuto da je prevencija korupcije posebno potrebna u društvima u vlasništvu gradova i županija pri imenovanju članova nadzornih odbora, javlja Bjelovar-live.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.