Gradonačelnik Đakova: Trošite vodu racionalno, ne treba sada miniwashem prati fasadu

Screenshot: HRT

Zbog visokih temperatura i povećane potrebe za pitkom vodom u nekim slavonskim gradovima na snazi su apeli za racionalno korištenje vode. Nakon Požege i u Đakovu pozivaju građane da ne zalijevaju vrtove i travnjake te da bazene ne pune pitkom vodom. Na građane se apelira i da se ne koriste javnim vodovodnim priključcima kako ne bi ugrozili učinkovitost protupožarne zaštite.

"Nakon apela uslijedile su dobre reakcije"

"U Đakovu je danas zadovoljavajuće, uobičajeno stanje što se tiče vode", kazao je za Dnevnik HTV-a Marin Mandarić, gradonačelnik Đakova, nakon što je upućen apel građanima da racionalno koriste vodu.

"U nedjelju je Đakovački vodovod izdao apel korisnicima njihove usluge vodoopskrbe da koliko god je moguće smanje nepotrebnu potrošnju vode. Situacija od subote popodne pokazivala je neke naznake da bi možda moglo biti problema. Kada se vidjelo da se puno više vode vuče nego što dolazi iz naših izvorišta, nakon apela su uslijedile dobre reakcije građana", rekao je Mandarić i dodao da se situacija u nedjelju stabilizirala, a da je danas praktički normalna. 

"Mnogi bunari su presušili pa su ljudi počeli koristiti gradsku vodu"

Pojasnio je da je zabrinjavajuće bilo što se naglo počela trošiti voda. Smatra da je vjerojatno jedan od razloga i to što od lipnja nije bilo značajnije kiše na tom području.

"Mnogi privatni bunari možda su po kućama presušili pa su mnogi počeli koristiti i ovu gradsku vodu", kazao je i ponovio da je crpljenje vode konstantno te da je ima dovoljno, pa ne bi trebalo biti problema.

Vode u sustavu ima dovoljno, ali gradonačelnik ipak preporučuje da se stanovnici do nekih značajnijih kiša suzdrže od nepotrebnog trošenja vode.

"Nije vjerojatno nužno uzeti miniwash i prati fasadu u ovom vremenu. Vjerojatno neće biti problema ako se zalije kod kuće paradajz ili se napuni neka kanta, ali da se baš ne troši voda nepotrebno, ako nije nužno", kazao je Mandarić.

Povećana potrošnja pitke vode

U Slavoniji je voda posljednjih dana najtraženiji prirodni resurs. U Đakovačkom vodovodu već tjednima bilježe povećanu potrošnju pitke vode, pa su pozvali građane da s njom postupaju racionalno.

Ivan Kočiš, direktor Đakovačkog vodovoda d.o.o., kazao je da se vidi kako se situacija promijenila te da bi se čak u ovome tjednu možda mogle ukinuti neke restrikcije.

I članovi đakovačke vatrogasne zajednice pridružili su se apelu za odgovornim postupanjem prema javnim vodnim priključcima, posebno hidrantima.

"Racionalnim odnosom može se uštedjeti 10 do 15 posto dnevne potrošnje"

"Svaki hidrant ima puno veći promjer i puno veću protočnost vode nego kućna mreža. Znači, svako otvaranje na jednom dijelu grada smanjuje pritisak i na drugom dijelu. Mi možemo baš u tom trenutku trebati vodu na drugom dijelu grada i tako se mogu dovesti u pitanje ljudski život i imovina", kazao je Ivan Klemen, zapovjednik Vatrogasne zajednice grada Đakova.

Iz Đakovačkog vodovoda građane mole za razumijevanje i strpljenje te napominju da racionalnim odnosom prema vodi svatko može uštedjeti 10 do 15 posto dnevne potrošnje pitke vode.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.