Granić: Nema smisla blokirati Švedsku i Finsku. Pravite od sebe incidentnu državu

Screenshot: N1

POSEBNI savjetnik premijera Plenkovića za vanjsku politiku Mate Granić bio je gost Dnevnika N1 i komentirao posjet premijera Ukrajini. Granić kaže da je posjet Plenkovića Kijevu snažna, hrabra i odlučna državnička gesta na vrlo simboličan dan - Dan Europe.

O sigurnosnim stvarima Granić nije mogao govoriti, ali je rekao da vjeruje da će se premijer sigurno vratiti u Hrvatsku. Govoreći o ruskoj invaziji na Ukrajinu, kaže da je to najbrutalnija agresija nakon Drugog svjetskog rata na jednu suverenu državu.

"Ta agresija je promijenila svjetski poredak. Cilj je bio razjediniti Europsku uniju i nije uspjelo. Europska unija nije nikad bila više ujedinjena. NATO je nikad više ujedinjen. I Finska i Švedska žele biti članice.

Dodatna stvar - Hrvatska je jedna od prvih država koja je snažno osudila rusku agresiju, stala na stranu Ukrajine, dala političku, diplomatsku i ostalu podršku. U stalnim smo komunikacijama s Ukrajinom i predsjednik vlade je odabrao simbolički trenutak kada posjetiti Ukrajinu", rekao je.

Granić kaže da je posjet bio vrlo uspješan i dodao da je ukrajinsko vodstvo izuzetno dobro primilo državnički posjet predsjednika vlade Plenkovića.

Komentirao je i informaciju da se hrvatska veleposlanica u Ukrajini nakon više tjedana iz Lavova opet vratila u Kijev, a među veleposlanicima je koji su se najduže zadržali u Kijevu.

"To su sve simbolični činovi kojima pokazujemo koliko nam je stalo do Ukrajine, ukrajinskog naroda i podrške Ukrajini. Ovdje se radi o Europi, radi se o tome da se brane temelji ljudske civilizacije. Dužnost je svih da pomognu najbolje što to mogu", rekao je.

O Milanovićevim izjavama

Upitan je li na sastanku bilo govora o Milanovićevim izjavama oko primanja Finske i Švedske u NATO, odgovara:

"Jasno da to propitkivanje nečega što je civiliziranom svijetu, Europi i Americi jasno nije dobro. Vlada predsjednika Plenkovića oko toga ima najčvršće stavove. Finska i Švedska su dvije države koji su temelji demokracije u svijetu. Kad su one odlučile da će zatražiti prijem u NATO, onda to treba najsnažnije podržati jer to jača NATO i jača demokraciju u svijetu.

Problem konstitutivnosti Hrvata je veliki problem. Tu formulaciju konstitutivnosti naroda sam ja pregovarao za vrijeme vašingtonskih pregovora. Tada je definirano da je BiH država triju konstitutivnih naroda. Ona je prihvaćena u tom obliku u Daytonu."

Što se tiče pregovora o izmjenama izbornog zakona u BiH, Granić kaže da treba biti uporan i odlučan.

"U svakom slučaju, treba biti uporan, odlučan. Istina je da veliki broj država unutar EU ne razumije ništa problem u BiH. Upravo zato diplomacija postoji da se objasni i da ono što traže Hrvati je dogovoreno i potpisano. U tome treba biti uporan i odlučan maksimalno, ništa se neće postići ako se dvije države koje su prve po demokraciji u svijetu blokira.

Onda pravite od sebe incidentnu državu i nećete sigurno dobiti nikakvu podršku. Vjerujem da će se ponovno obnoviti pregovori oko promjene izbornog zakona", smatra.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.