Granični policajci kriminalcima prodavali informacije, dobili 30 tisuća eura

Fotografija je ilustracija i nema veze s događajima i osobama iz teksta. Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Dvije posrednice priznale su na sudu da su bile spona između optuženih zagorskih policajaca i pripadnika krim-miljea, među kojima su bili i pripadnici zloglasnog crnogorskog škaljarskog klana. Nagodile su se s USKOK-om na rad za opće dobro i novčane kazne od po 10 tisuća eura, piše N1.

Preko njih je, kako su potvrdile na sudu, išao novac za policajce kojima su kriminalci plaćali mito za informacije iz službenog MUP-ovog sustava. Ti su policajci, tvrdi USKOK, evidentirali fiktivne prelaske državne granice za određene državljane trećih zemalja, ali su i za njih provjeravali kvalitetu lažnih dokumenata.

Komunicirali preko dešifrirane aplikacije

Osim toga dostavljali su im podatke o raspisanim tjeralicama. Osim policajaca i dvije posrednice, koje su sve priznale, optužnicom su obuhvaćeni i škaljarci Kemal Rastoder i Mladen Šipka te Dušan Georg.

Protiv njih je optužnica jučer potvrđena te bi im suđenje trebalo početi uskoro. Rastoder je na Županijski sud u Zagrebu na sjednicu optužnog vijeća dovezen uz iznimne mjere osiguranja koje će, izvjesno je, vrijediti i za glavnu sudsku raspravu.

S pripadnicima krim-miljea kontakt je, prema optužnici, ostvaren putem famozne aplikacije Sky ECC, a kada je ona dešifrirana, otkriven je i ovaj kriminalni lanac.

Od 150 do 800 eura pa informaciji

Kanal je, dakle, kako su priznale posrednice, išao iz krim-miljea preko njih do policajaca. Za iznose od 150 do 800 eura policajci su odavali povjerljive informacije iz službenog MUP-ovog sustava.

Dokumentacija im je slana putem dostavljača, a istim putem je sve i vraćano. Dvojica policajaca su na svojim radnim mjestima na graničnim prijelazima pretraživali nacionalne baze podataka Informacijskog sustava MUP-a RH, Schengenski informacijski sustav i baze podataka Interpola te obavljali tražene provjere.

U većini slučajeva fotografirali su sučelje informacijskog sustava s prikazom rezultata obavljenih traženih provjera. Te fotografije slane su zainteresiranim osobama koje su za to i platile izdašno mito.

Novac se, priznale su posrednice, slijevao na multivalutni račun otvoren u Samoborskoj banci d.d. ili je transferiran preko Western Uniona.

Od sredine 2019. do 11. lipnja 2022. trojica policajaca nezakonito su zaradila gotovo 30 tisuća eura.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.