Grbin: U nedostaku aktivnosti, Vlada je ove reforme pokušala predstaviti kao nešto novo

Screenshot: HRT

O PAKETU reforma kojeg je danas predstavila Vlada u Otvorenom su raspravljali ekonomski strateg HSLS-a Josip Budimir, SDP-ov Peđa Grbin,  Ivica Puljak iz stranke Pametno i Mladen Novosel iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

Budimir je na početku emisije komentirao najavljene prihode koji se planiraju ostvariti privatizacijom.

"Za rejting agencije je najvažnije kako ćemo mi upravljati vanjskim dugom. Ako javne financije učinimo održivim to će biti snažan signal kreditorima. Privatizacijski prihodi mogu kratkoročno popraviti sliku, ali ne bi se smjeli koristiti njima za krpanje proračuna", kazao je Budimir.

Peđa Grbin kazao je da je nacionalni plan reformi prije godinu dana usvojila Milanovićeva vlada.

"Vlada je u nedostatku aktivnosti, ovo pokušala prikazati kao nešto novo. Ovaj program ne radi se od jučer. Ovo je kruna rada jednog kontinuiranog procesa. Čuli smo samo jako puno lijepih riječi", kazao je Grbin.

Novosel je kazao kako je bivša vlada također imala paket reformskih mjera, ali da nije bilo savjetovanja sa socijalnim partnerima.

"Sada je bio proveden igrokaz savjetovanja. Ništa od naših prijedloga nije bilo prihvaćeno, nama je bilo prezentirano tek desetak mjera. Nema neke razlike od mjera prije godinu dana", kazao je Novosel.

Problem nezaposlenosti mladih

Puljak kaže kako je pravi problem nezaposlenost mladih kojeg se nije dotaklo u reformama.

"Degradirali smo cijelu društvenu klimu i nisam siguran da se ove promjene provode. Partneri u Vladi u javnosti na propagiraju iste stvari", kazao je Puljak.

Budimir je istaknuo kako smo se primaknuli omjeru od jednog umirovljenika na jednog zaposlenog te da je ovakav sustav neodrživ.

Puljak je istaknuo kako u reformama nije spomenuta borba protiv korupcije u pravosuđu što dokazuje slučaj biranja sudaca Ustavnog suda.

"Ustavni sud je političko tijelo"

"Hrvatski postupak odabira sudaca je čudo transparentnosti u odnosu na ono što se događa u Njemačkoj. Ustavni sud nije pravosudno nego političko tijelo", kazao je Grbin.

Mladen Novosel kazao je kako je ovo danas bila farsa jer je Europska komisija već upoznata s tim reformama.

Osvrnuo se i na zdravstvenu reformu i kazao kako je zdravstveni sustav apsolutno održiv.

"Kome je u interesu da pogoduje privatnim osiguravajućim društvima. Nije pitanje u poskupljenju dopunskog za 19 kuna, nego u uništavanju sustava", kazao je Novosel.

Puljak je istaknuo kako je kad je riječ o sanaciji bolnica najvažnije  bilo očistiti bolnice od političkih kadrova što se nije dogodilo.

Budimir je kazao kako misli da nije vrijeme za agresivno oporezivanje nekretnina.

"Ljudi s manjim prihodima možda imaju više nekretnina ostvareniih kroz naslijeđe. Tržište nekretnina je ionako u lošem stanju, a ovako bi se dodatno narušilo", kazao je Budimir.

Grbin je rekao kako je za vrijeme SDP-ove vlade započela reforma javne uprave uvođenjem sustava e-građani.

Novosel je rekao kako sindikati neće odustati od prosvjedne povorke jer se svim najavljenim potezima profit stavlja ispred ljudi.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.