Grčić: Mi smo neovisni, kreditiramo kampanju jer ne želimo ovisiti o drugima poput HDZ-a

Foto: Hina

DRUGI na listi SDP-a u X. izbornoj jedinici Branko Grčić osvrnuo se na medijske navode kako se njemački ekonomski institut Ifo ogradio od HDZ-ove najave kako će smanjiti PDV za pet posto. 

"To je ogroman gubitak za hrvatski proračun. Preko 23 milijarde kuna manje u četiri godine. To je neizdrživo i neprovedivo bez određenih rezova na rashodnoj strani proračuna. Izračunali smo da to znači smanjenje mirovine za 230 kuna mjesečno za svakog umirovljenika u prosjeku. Ili, pak, smanjenje plaća za učitelje, profesore, službenike između 500 i 600 kuna mjesečno. Vidite koliki bi to udar na javne financije bio. Do te mjere da bi to potpuno uništilo javne financije, a zadnje četiri godine teško smo se borili da zadržimo određenu ravnotežu, a da istovremeno ne smanjimo plaće i mirovine, socijalna davanja. To smo uspjeli i ne želimo da to itko u bližoj budućnosti poremeti", kazao je Grčić. 

Karamarko i HDZ lutaju, nemaju jasnu ekonomsku politiku

Tvrdi da je Europska komisija na istoj liniji sa koalicijom Hrvatska raste.

"Nakon što smo to mi rekli, dan poslije Europska komisija poručila je da ne diramo PDV, smanjite porezno opterećenje na plaće. Točno što zagovara koalicija Hrvatska raste. I onda dođe do apsurda, da oni koji su sukreirali HDZ-ov program, dakle, Ifo institut, objavi stav da bi smanjenje PDV-a bilo potpuno kontraproduktivno i da bi to dovelo do ugrožavanja javnih financija, baš kao što smo rekli. I da bi u konačnici imalo negativan učinak na investitore. A zalog rasta su investicije. Zato smo jasno rekli da HDZ i Karamarko lutaju i da nemaju jasnu ekonomsku politiku. Zbunjuju građane i stručnu javnost. Rješenja koja mi nudimo su na tragu stručne javnosti i onoga što garantira daljnji rast. Najavili smo daljnje rasterećenje plaća, njihovo povećanje za preko milijun naših građana i daljnje usklađivanje mirovina koje smo povećali pet posto u četiri godine, bez obzira na krizu. To je bio izvor rasta osobne potrošnje i veliki doprinos gospodarskom oporavku. Držimo da je to pravi put, a nikakvo radikalno zadiranje u proračun što bi dovelo do bolnih i oštrih rezova. Izbor je tu vrlo jasan, što se nas tiče", smatra Grčić.

"Gospodo iz HDZ-a, ne igrajte se s proračunom i našim dostignućima"

Po njemu, nema sumnje za koga bi se trebalo odlučiti. HDZ nudi dolinu suza, a SDP rast i prosperitet.

"S jedne strane, izbor između Milanovića i politike rasta plaća i mirovina, što vodi rastu gospodarstva, i ove politike bolnih rezova koje zastupa Karamarko, koji očito ne nalazi potporu ni u stručnu, ni u širokoj javnosti. Poruka je jasna, gospodo iz HDZ-a, nemojte se igrati s hrvatskim proračunom. Nemojte ugrožavati što smo mi dostigli, da proračun ide u sve bolju poziciju, da prihodi rastu, kao rezultat gospodarskog rasta kojeg smo ostvarili. Da svaki tjedan imamo 500 novih radnih mjesta, da smo uredno isplaćivali obveze iz proračuna, nemojte to ugrožavati. Radikalno rezanje PDV-a ugrozilo bi sva ta naša dostignuća", tvrdi Grčić. 

"Neka građani odluče kako će potrošiti novac"

S HDZ-om nemaju dodirnih točaka.

"Velike su razlike, premda se govorilo da su nam programi slični. Naša prednost je što smo mi našu politiku makroekonomsku potvrdili u prethodnom razdoblju s konkretnim rezultatima. Želimo te rezultate još pojačati i poboljšati, a to je jedino moguće s ovom politikom. Nikako s rezovima i politikom radikalnog smanjenja PDV-a. Kada se smanjuje PDV, pretpostavka je da će se smanjiti cijene i da će građani više trošiti. Koji je to poduzetnik smanjio cijene kada mu je pao porez? Ne želimo ovisiti o poduzetnicima i njihovoj dobroj volji da snize cijene, što se neće dogoditi. Naša politika je dajte novac u ruke građana kroz veće plaće, veće mirovine, onda će građani odlučiti kako će trošiti novac i neće ovisiti o tuđoj volji. To je čista psihologija. I to je stvarnost. I to je naša politika", zaključio je Grčić.

"Mi smo neovisni, a HDZ financiraju poduzetnici"

Novinari su ga pitali i oko kredita kojeg je SDP digao za kampanju.  

"Za razliku od suparničke strane koja do novca dolazi donatorskim konferencijama i na neki način je  financiraju poduzetnici, mi smo stranka čiju kampanju financiramo sami kroz kredit, računajući da ćemo osvojiti dovoljno mandata. Ne želimo utjecaj nikakve interesne skupine na našu politiku. I mislim da smo u ove četiri godine to pokazali. Da smo neovisni i da vučemo političke poteze koji su potpuno neovisni. I o poduzetnicima i o sindikatima. To je ključna pozicija koju svaka Vlada mora imati da bi donosila odluke. U programu smo najavili što je realno", kazao je Grčić. 

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.