Grčka ipak nastavlja pregovore: Sporazum blokiraju hedge fondovi koji "navijaju" za grčki bankrot

KLJUČNI pregovori između Grčke i njenih privatnih vjerovnika, o kojima ovisi budućnost Grčke u eurozoni, trebali bi se nastaviti danas poslijepodne.

Podsjetimo, pregovori su prekinuti prošlog petka nakon što dvije strane nisu uspjele postići sporazum. Ovaj dogovor o otpisu i reprogramiranju postavlja se kao uvjet da bi Grčka dobila novu tranšu novca iz bailout paketa, bez kojeg će već u ožujku morati proglasiti bankrot.

Lešinarski fondovi ucjenjuju Grčku


U prosincu su se europski politički lideri dogovorili kako će privatni kreditori morati pristati na "šišanje duga" u iznosu od 50 posto, ali problem se očituje u činjenici da privatni kreditori tek moraju odobriti taj "dobrovoljni" otpis, a oni očito to nisu spremni učiniti.

Privatne vjerovnike u pregovorima zastupa Institut za međunarodne financije (IIF). Prema neslužbenim izvješćima, većina kreditora spremna je pristati na polovični otpis duga, a probleme stvaraju malobrojni hedge fondovi, odnosno, kako ih slikovito nazivaju, "lešinarski fondovi".  Još nije potpuno jasno je li cilj njihovog ucjenjivanja i blokiranja sporazuma taj da izbore povoljniji otpis ili da namjerno izazovu bankrot Grčke, jer su u tom slučaju osigurani, objašnjava BBC.

Nema dogovora ni oko novih kamata


Grčka i IIF neće pregovarati samo o količini otpisa, već i o kamatnoj stopi za postojeće dugove. Nakon pregovora postojeći dugovi trebali bi biti reprogramirani u nove obveznice po novim kamatama. Prema neslužbenim informacijama, Grci traže da se kamatna stopa uspostavi najviše na četiri posto, dok IIF nije spreman ići ispod pet posto.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.