Grlić Radman: Ministarstvo nije izdalo nikakve dokumente za posvajanje djece iz Konga

Foto: Profimedia

MINISTARSTVO vanjskih poslova, odnosno hrvatsko veleposlanstvo u Južnoj Africi koje pokriva Zambiju, nije sudjelovalo u postupku izdavanja dokumenata niti u bilo kojem drugom postupku posvojenja kongoanske djece zbog kojih su uhićeni hrvatski državljani u Zambiji, izjavio je ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

Rekao je da hrvatske vlasti istražuju slučaj posvajanja djece iz DR Konga zbog čega su u zatvoru u Zambiji završila četiri para iz Hrvatske te da je osnovana i radna skupina koja se bavi tim slučajem. Osmero hrvatskih državljana nalazi se u pritvoru u Zambiji zbog sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne kongoanske djece.

Potpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović potvrdio je kako su djeca iz Konga, koju su u Zambiji posvojila četiri hrvatska para naknadno uhićena zbog sumnje u trgovanje ljudima, imala hrvatske dokumente. 

"MVEP nije sudjelovao ni u kakvom postupku posvojenja djece"

"MVEP, odnosno naše veleposlanstvo u Južnoj Africi, niti je sudjelovalo u građanskom postupku izdavanja dokumenata niti je sudjelovalo u bilo kakvom postupku posvojenja djece", istaknuo je Grlić Radman u izjavi novinarima na zagrebačkoj špici na Silvestrovo. Kazao je da ne može iznijeti druge informacije vezano uz optužnicu jer je istraga tamošnjih vlasti još u tijeku te da se pritvorenim Hrvatima pruža konzularna pomoć.

Grlić Radman je izrazio sućut u povodu smrti umirovljenog pape Benedikta XVI. Rekao je da je papa emeritus jako volio Hrvatsku koju je posjetio 2011. i tada je zagovarao njezin ulazak u EU. 

Posljednjeg dana ove godine ministar je komentirao i predsjednika Zorana Milanovića rekavši kako valjda jedini od europskih čelnika "nije bio u Ukrajini, nije nazvao predsjednika Ukrajine, nije nikada javno osudio agresiju Rusije na Ukrajinu". Poželio mu je da u Novoj godini bude konstruktivan, a ne kao u ovoj "destruktivan".

Prema pisanju Times of Zambia, policija u Ndoli privela je četiri hrvatska para zbog sumnje na trgovinu ljudima u koju je uključeno četvero djece kongoanskog podrijetla u dobi od jedne do tri godine. Zapovjednik policije Copperbelta Peacewell Mweemba kazao je da su uhićeni 7. prosinca oko 20 sati te da su preliminarne istrage pokazale da se papiri za posvajanje četvero djece koje su navodno izdale kongoanske vlasti čine krivotvorenima. Među uhićenima su Zoran Subošić, gitarist Hladnog piva, te član Možemo Noa Kraljević.

Dva para nisu upisana u Registar potencijalnih posvojitelja

U međuvremenu se oglasilo i Ministarstvo obitelji i socijalne politike kazavši da su u Registar potencijalnih posvojitelja upisana dva od četiri optužena para, što znači da imaju pozitivno mišljenje o podobnosti i prikladnosti za posvojenje. Jedan par je u registru od 2021., a drugi od 2022. godine. Pozivajući se na Zakon o zaštiti privatnih podataka, iz Ministarstva nam nisu rekli koji parovi nisu u Registru.

Naime, Centar za socijalnu skrb dužan je upisati ih u Registar potencijalnih posvojitelja i to u roku od osam dana od dostave pozitivnog stručnog mišljenja o podobnosti i prikladnosti za posvojenje potencijalnih posvojitelja. Međutim, iz Ministarstva kažu da nisu zaprimili zahtjeve potencijalnih posvojitelja iz Hrvatske za posvojenje djece iz Konga u skladu s Konvencijom o zaštiti djece i suradnji u vezi s međudržavnim posvojenjem.

Podsjetimo, od njihovog uhićenja prošla su tri tjedna, a istražni postupak još je u tijeku.

Bliski izvor kazao nam je da se nadaju skorom rješavanju situacije

S obzirom na to da se radi o dvije javne ličnosti iz Hrvatske, od kojih je jedan i član političke stranke, javnost je zainteresirana za detalje ovih uhićenja, iako informacije stižu ‘na kapaljku’.

Informacije od članova Subošićeve obitelji, ali i Kraljevićevih stranačkih kolega također su minimalne. Uspjeli smo tako doznati da se članovi Subošićeve obitelji boje za njega te se za sada suzdržavaju od svakog komentara.

Od Subošićevog bliskog suradnika uspjeli smo saznati da se nadaju da će se cijela situacija riješiti kroz sljedećih par dana.

"Uvjeti u kojima su smješteni su malo lošiji, ali nije ništa neizdrživo i korektni su prema njima. Zoran nije takav, on je ozbiljan tip i ne bi izvodio takve avanturističke gluposti. Oni su se mjesecima dogovarali s pravnom službom i agencijom koja to organizira. Znam da je išao i na tečajeve za usvajanje i da su prošli brojne procedure. Sve je legalno, ali izgleda da oni tamo jedni drugima podmeću", kazao nam je suradnik uhićenog gitarista Hladnog piva.

Oglasili se i iz Možemo

Vezano za slučaj Noe Kraljevića, iz Možemo su nam kazali da se također informiraju isključivo putem medija, ali da imaju informacije da su optuženi dobili pravnu zaštitu.

"U ovom trenutku nemamo dovoljno informacija osim onih primarno dostupnih putem medija. Nikako ne bismo željeli donositi zaključke samo temeljem medijskih napisa budući da se radi o iznimno osjetljivom predmetu. Istovremeno, imamo informaciju da svi privedeni imaju konzularnu i pravnu zaštitu te da se trenutno radi na rasvjetljavanju svih činjenica vezanih za ovaj slučaj. Nadamo se da će postupak utvrđivanja činjenica uskoro završiti", poručuju iz Možemo.

Upitali smo Subošićevog kolegu iz benda Milu Kekina te njegovu suprugu Ivanu kako komentiraju ovaj slučaj te jesu li u kontaktu s optuženima, no nisu bili raspoloženi za davanje izjave. Ivana Kekin kratko je komentirala da znaju isključivo ono što pročitaju iz medija.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.