Grmoja o aferi u HNB-u: Teoretski su mogli zažmiriti na nepravilnosti u bankama

Foto: Davor Visnjic/PIXSELL, Dusko Jaramaz/ PIXSELL

SABORSKI zastupnik Mosta Nikola Grmoja u kratkom razgovoru za Index pozvao je na ostavku guvernera Hrvatske narodne banke Borisa Vujčića zbog trgovine vrijednosnim papirima banaka za čiji je nadzor zadužen HNB, a o čemu su jučer ekskluzivno pisale Index Istrage.

>>EKSKLUZIVNO Šefovi HNB-a trgovali dionicama i obveznicama banaka koje nadziru

Dakle, u posljednjih dvadeset godina više od 40 zaposlenika Hrvatske narodne banke trgovalo je vrijednosnim papirima banaka za čiji je nadzor zadužen upravo HNB. Zabilježeno je ukupno više od 400 transakcija u vrijednosti većoj od deset milijuna kuna.

Upućuje na kazneno djelo trgovanja povlaštenim informacijama

Kako doznaju Index Istrage, uvidom u dokumentaciju povijesnih transakcija Središnjeg klirinškog depozitarnog društva (SKDD), među onima koji su posljednjih dvadesetak godina trgovali nalaze se aktualni guverner Boris Vujčić, aktualna zamjenica guvernera Sandra Švaljek, bivši viceguverneri, aktualni i bivši direktori unutar HNB-a te ostali zaposlenici unutar sustava HNB-a.

Dakle, radi se o nečemu što može upućivati i na kazneno djelo trgovanja povlaštenim informacijama, a i Europska središnja banka, krovna institucija svih središnjih banaka, to strogo zabranjuje.

Grmoja: To je skandalozno

Oni su u odgovoru za Index najavili strožu kontrolu i izmjene zakona koji će zabraniti trgovanje svim vrijednosnim papirima financijskih institucija, a Europska središnja banka zabranjuje od svog osnutka.

"Čim smo jučer pročitali članak na Indexu, odlučili smo reagirati. Mostov saborski zastupnik Zvonimir Troskot zatražio je hitnu sjednicu saborskog Odbora za financije, čiji je član. Skandalozno je da su zaposlenici HNB-a tako djelovali. HNB je zadužen za nadzor banaka i ovdje je činjenica da su znali povlaštene informacije, sigurno su ih imali. Oni su bili odgovorni za poslovanje banaka, teoretski su mogli zažmiriti i na nepravilnosti upravo u tim bankama gdje su trgovali vrijednosnim papirima", objasnio je Mostov Nikola Grmoja za Index.

Dodaje da je u priču uključen veliki broj osoba.

"Odgovornost je guvernera, on mora dati ostavku. Ili Savjet HNB-a mora pokrenuti smjenu. Mi kao saborski zastupnici nemamo mogućnost pokrenuti smjenu guvernera, to je skandalozno. Oni su sve zakone skrojili da budu nedodirljivi. Godine 2016. smo tražili da se o izvješću guvernera glasa u saboru, HDZ je bio protiv. Oni misle da se samo treba primiti na znanje. Govore da se tu radi o neovisnosti, ne žele nadzor javnosti niti kad govorimo o financijskim troškovima. No ovaj slučaj je pokazatelj kako se ponaša HNB", rekao je Grmoja.

HNB i političke elite izbjegavaju kontrolu javnosti

Ističe i kako je zanimljivo da je Vujčić reizabran za guvernera za vrijeme Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji 2018. godine.

"I tu su željeli izbjeći fokus javnosti jer je tada nacija slavila uspjeh reprezentacije. I to je pokazatelj koliko HNB i političke elite izbjegavaju ikakvu kontrolu javnosti i građana. Sad guraju i uvođenje eura. Mi upozoravamo i na to i postavljam sad legitimno pitanje: je li i to forsiranje zbog nekakvih privatnih interesa, kako bi se ostvarile karijere u europskim institucijama ili je stvarni razlog u interesu građana?" zapitao se.

Inače, Grmoja je i predsjednik Antikorupcijskog vijeća te je dodao kako će zatražiti zajedničku sjednicu sa saborskim Odborom za financije.

"To ovisi o predsjednici tog Odbora Grozdana Perić i članovima Odbora, kao i članovima Antikorupcijskog vijeća. Vidjet ćemo hoće li HDZ biti za to da se održi ta sjednica", objasnio je Grmoja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.