Grmoja o požaru: Tomašević kritizirao Pripuza pa mu dao više poslova od Bandića

Foto: Čitatelj Indexa

Saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja zatražio je danas da se sazove sjednica Odbora za zaštitu okoliša i reakciju Vlade na požar na  u skladištu plastike tvrtke Eko-flor u Zaprešiću, rekavši da se ti požari ne smiju događati jer su ugroženi sigurnost i zdravlje građana.

"Ovo ukazuje na ozbiljne probleme"

„Požar u skladištu plastike tvrtke Eko-flor u Zaprešiću još je jednom ukazao na ozbiljne probleme u upravljanju otpadom i generalno u Hrvatskoj, ali i u gradu Zaprešiću. Tvrtka posjeduje dozvolu za rad, ali postoji nedostatak osnovnih sigurnosnih mjera, poput hidrantske mreže, što predstavlja ozbiljan rizik za zdravlje ljudi u Zaprešiću”, ustvrdio je Grmoja na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru.

Napominje da su građani prisiljeni odvajati otpad koji se potom skladišti u neadekvatnim uvjetima, a ono što posebno zabrinjava, ističe, je činjenica da ovo nije prvi takav požar u skladištima te grupacije u vlasništvu Petra Pripuza.

Dodao je kako je i u Zagrebu bilo niz takvih požara i tada je "gradski vijećnik Tomislav Tomašević, prije nego što je postao gradonačelnik govorio o tome da postoji mogućnost da se namjerno podmeću ti požari zbog potencijalnih zloupotreba iz interesnih razloga".

"Jasno je da postoji odgovornost tvrtke"

Ne znam je li to sada slučaj, ali to bi trebalo ispitati, poručio je Grmoja. Upitao je tko su odgovorni za ovaj incident, ustvrdivši kako je 'sasvim jasno da postoji odgovornost ove tvrtke', ali pita postoje li odgovorni i u gradu Zaprešiću i drugi.

Grmoja kaže kako se nada  da će o ovom slučaju biti sazvana sjednica Odbora za zaštitu okoliša i prirode, ali očekuje i reakciju Vlade u kojoj ćemo dobiti više informacija. „Ovo je jako važna tema o kojoj trebamo više govoriti jer se pokazuje da se iznova ponavlja u tvrtkama koje se bave gospodarenjem otpadom u Pripuzovom vlasništvu”, poručio je.

"Tomašević jako kritizirao Pripuza, na kraju mu dao više poslova od Bandića"

Grmoja kaže kako je i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević ranije jako kritizirao Pripuza, a na kraju mu je dao više poslova nego Milan Bandić.

„Netko će reći da je Pripuz izgradio takvo carstvo da mu se više ništa ne može, ali postoji država i inspekcije koje trebaju raditi svoj posao. I ovo se ne smije događati jer je ugrožena sigurnost i zdravlje građana”, zaključio je Grmoja.

"Neobično je da se događaju tako često"

Čelnica Odbora za zaštitu okoliša i prirode Dušica Radojčić (Možemo!) kazala je da su prečesti požari na odlagalištima otpada. Zatražila je i da se izvuku rezultati istraga prethodnih požara.

Na upit je li dojma da se nešto sumnjivo događa u vezi s tim požarima, ocijenila je neobičnim da se događaju toliko često, jer nije riječ samo o Eko-floru i Dravi International, nego i o odlagalištima i oporabilištima otpada u mnogim dijelovima Hrvatske.

„Zaista je neuobičajeno da se požari tako često događaju i zato su potrebni rezultati istraga u što kraćem roku. No, jasno je da nešto s procjenom rizika od požara u tim postrojenjima nije u redu i netko se o tome treba izjasniti”, poručila je Radojčić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.