Grupa ukrajinskih vojnika optužena za izdaju: "Omogućili su smrtonosni ruski napad"

Ilustracija: EPA

Grupa ukrajinskih vojnika optužena je za izdaju zbog odavanja informacija koje su Rusiji omogućile napad na vojni aerodrom, priopćila je ukrajinska sigurnosna agencija SBU. SBU je u priopćenju naveo da su vojnici pokušali, "bez koordinacije s relevantnim državnim tijelima", zaplijeniti ruski avion prošlog srpnja, nakon što je njegov pilot rekao da će prebjeći.

Tereti ih se da su tijekom navedene operacije otkrili pojedinosti o lokaciji osoblja ukrajinskih zračnih snaga i zrakoplova koji su omogućili Rusiji da izvede uspješan raketni napad na aerodrom Kanatove u središnjoj Ukrajini, u blizini grada Krivij Riha, prenosi Guardian

"Napad je uzrokovan samovoljnim radnjama pojedinih vojnika"

Tijekom ruskog napada je ubijen ukrajinski zapovjednik, a 17 drugih pripadnika osoblja je ranjeno. Također su uništena dva ukrajinska borbena zrakoplova, dok su uzletište, zgrade i oprema pretrpjeli značajnu štetu, dodao je SBU u priopćenju objavljenom na Telegramu. 

SBU nije rekao koliko je vojnika osumnjičeno i nije objavio njihov identitet, ali je naglasio kako su optuženi za izdaju i zlouporabu položaja. "Prema istrazi, (zračni) napad je uzrokovan samovoljnim radnjama pojedinih vojnika koji su odlučili zauzeti zrakoplov ruskih zračnih snaga, čiji je pilot navodno pristao na ponudu da prebjegne u Ukrajinu", stoji u priopćenju.

"Ovi postupci pojedinih vojnika, koji su doveli do ozbiljnih posljedica, smrti i ranjavanja ukrajinskih branitelja i naštetili obrambenim sposobnostima zemlje, zahtijevaju odgovarajuću pravnu ocjenu", zaključuju iz SBU-a. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.