Guardian kaže da je ovo pozadina iznenadnog preokreta Poljske oko MiG-ova za Ukrajinu

Foto: Shutterstock

POLJSKA je spremna odmah i besplatno rasporediti sve svoje avione MiG-29 u zračnu bazu Ramstein i staviti ih na raspolaganje Sjedinjenim Američkim Državama, objavljeno je na službenim stranicama vlade. Navodi se da je ta odluka donesena nakon konzultacija između predsjednika države i vlade.

Poljska istovremeno od SAD-a traži da joj dostavi rabljene avione s odgovarajućim operativnim sposobnostima. Spremna je odmah utvrditi i uvjete kupnje tih aviona, dodaje se u priopćenju.

Iznenadni je to i potpuni zaokret Poljske oko MiG-ova 29 koja je tražila Ukrajina. Naime, čelnici te zemlje javno su tu mogućnost više puta odbacili, vjerojatno i zbog reakcije Rusije. 

No sada je očito situacija promijenila i nađen je model da MiG-ove Poljaci daju Amerikancima koji bi ih proslijedili Ukrajini, a Poljska bi po relativno povoljnim uvjetima kupila modernije rabljene američke F-16 borbene avione uz dodatna sigurnosna poboljšanja i zaštite. Ideja Zapada je da Poljska i ostale zemlje istočne Europe, poput Slovačke, Bugarske i Rumunjske, pošalju svoje borbene avione iz sovjetskog doba u Ukrajinu kako bi im pomogli u borbi protiv većih i sofisticiranijih ruskih borbenih aviona.

Guardian: Britanija izvršila pritisak na Poljsku

Guardian piše kako je Poljska prije odluke o tome da će ipak MiG-ove staviti na raspolaganje SAD-u bila pod pritiskom Velike Britanije da realizira taj dogovor.

O tom je pitanju razgovarao poljski premijer Mateusz Morawiecki s Borisom Johnsonom na sastanku u Londonu na kojem su također započeli razgovori o dugoročnom planu obnove Ukrajine.

Johnson podržava prijenos MiG-ova u Ukrajinu, ali u javnosti London naglašava da je to suverena odluka koju Varšava mora donijeti jer će se, prema riječima britanskog ministra obrane Bena Wallacea, Poljska najvjerojatnije suočiti s nekom vrstom reakcije Rusije. 

Poljska se javno usprotivila tom potezu, rekavši da bi to Rusija vjerojatno smatrala opasnom eskalacijom stvari, ali joj očito odgovara dogovor da im SAD osigura zamjenske avione F-16. Uz to, ponudom da MiG-ove ostavi Amerikancima u bazi u Njemačkoj je zapravo prebacila odgovornost za dostavu tih aviona Ukrajini na SAD i NATO.

Poljski premijer bio je u Londonu kako bi se susreo s Johnsonom zajedno s premijerima Slovačke, Češke i Mađarske, takozvane skupine V4 unutar EU.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.