Gušenje, prijetnje i otkaz: Dostavljač Overseasa opisao što je proživio na poslu

Foto: Index

KRISTIJAN Knežević donedavno je bio zaposlenik tvrtke Madria International. Ta firma je kooperant Overseas Expressa, a Knežević je radio kao dostavljač.

Knežević se obratio Indexu, požalivši se na fizičko i psihičko zlostavljanje na poslu. Tvrdi da je sve počelo napadom dispečera Overseas Expressa koji ga je pokušao ugušiti. Nakon napada, Knežević kaže da su ga supervizori htjeli natjerati da se vrati na posao. On je to odbio i nazvao je direktora Ivana Vinkovića. Direktor mu je rekao da ode u bolnicu te da se zatim vrati na posao. Knežević je odbio i to. Direktor mu je zatim zaprijetio neisplatom plaće. 

Nakon povratka iz bolnice, dostavljač je sve prijavio policiji, a zatim pokušao otvoriti bolovanje. Međutim, uvidom u e-radnu knjižicu, Knežević doznaje kako je dobio otkaz dan prije sukoba s dispečerom, dok je još uvijek radio i dostavljao pakete. Dodaje kako je naknadno saznao da mu je početak radnog odnosa zabilježen 9 dana kasnije od stvarnog datuma početka zaposlenja.

"Oćeš da ti ja ruke i noge polomim?"

Razgovarali smo s Kneževićem.

"Dana 6. 9. 2018. došao sam u firmu Overseas Express te sam pripremio pakete, natovario kombi i krenuo s 48 adresa na svoj teren s kolegom kojeg sam trebao obučavati, a koji je u daljnjem tekstu i sam svjedok. Stanje u firmi je katastrofalno te se radi punom parom pa su neki dečki bili na ispomoći. 

Pošto mi je dispečer Tomislav Majdak poslao par naloga za pokupiti koji nisu na mom terenu, nazvao sam dispečera te zamolio ako je moguće da jedan nalog prebaci na gospodina koji je bio na ispomoći. On je imao 30 adresa i u tom trenutku je pio kavu na benzinskoj crpki Tifon. 

Nakon dernjave i prepirke, dispečer je rekao da to neće prebaciti njemu, nego da ja to moram pokupiti te sam ja ljutito odgovorio da najbolje da ne pokupim ništa, na što je on naredio da se vratim u bazu. Došavši u bazu, zamolio sam kolegu koji je bio sa mnom u kombiju da me pričeka u kombiju. Rekao sam mu da idem samo vidjeti što dispečer želi. Kada sam došao kod dispečera i pitao što treba, on je rekao: 'Daj se vrati na teren nazad.'

Ja sam mu odgovorio da to nema smisla. Zašto mi je rekao da se vratim u bazu da bi mi rekao da odem na teren van? Nema smisla. Na to je on ustao i krenuo prema meni govoreći: 'Oćeš da ti ja ruke i noge polomim?' Fizički me napao i počeo gušiti. Kad su čuli buku, ubrzo su stigli supervizor, voditelj dispečera te druga dispečerica. Jedva su ga odvojili od mene. 

"Tu nastaje drama"

"Nakon toga otišli smo na razgovor kod supervizora, a oni su mi rekli da se vratim nazad na posao. Ja sam odbio jer sam već bio u zaostatku sat vremena i ne bih došao kući do 19 sati, a i nakon ovoga što se dogodilo, ne pada mi na pamet. Glavu nisam mogao okrenuti lijevo i desno od bolova te sam teško gutao. 

Nakon svega toga nazvao sam svojega direktora Ivana Vinkovića koji je i sam direktor kooperantske firme koja vrši dostavu za sam Overseas te mi je rekao da odem u bolnicu, ali da se nakon toga vratim raditi te tu nastaje drama. Ja sam odbio to napraviti te sam s kolegom koji je bio čekao u kombiju otišao u bolnicu na Sveti Duh. Sva sreća na kolegi jer me on odvezao. 

Razgovor s policijom

Direktor mi je prijetio da će mi se skinuti sve s plaće i da neće biti isplaćena. Za sve ovo posjedujem snimke razgovora od direktora i dispečera. Kada sam završio u bolnici, otišao sam u VI. postaju u Remetincu te sve prijavio policiji. Policija je rekla da će poslati inspekciju rada te da će imati razgovore sa svima navedenima", priča Knežević. 

Otkaz dan ranije?

"Nakon policije otišao sam otvoriti bolovanje jer nisam u stanju raditi. Odem vidjeti na e-radnu knjižicu da li sam još uvijek u radnom odnosu. I pazite sad ovo.

Ja sam počeo raditi 7. 8. 2018. za što postoje dokazi i snimke razgovora te poruke i evidencija u samoj firmi koju oni nadam se nisu obrisali, a piše mi da sam počeo raditi od 16. 8. 2018. pa do 5. 9. 2018. Što bi značilo da sam dobio otkaz u srijedu 5. 9. 2018., a ja sam 6. 9. 2018. radio kad se sve ovo i dogodilo, što mogu i potvrditi svi zaposlenici, kolega kojeg sam obučavao te postoje snimke razgovora gdje direktor govori odi u bolnicu pa se vrati i sve ostale stvari. 

Također, postoje i kamere unutar firme gdje me je napao dispečer te vani oko firme gdje se može vidjeti kako sam došao na posao, a nitko me nije ni zvao ni ništa rekao vezano za otkaz. Jer da sam znao da sam s 5. 9. 2018. dobio otkaz, ne bih ni došao na posao 6. 9. 2018. Imam bolesnu majku koja je već skoro pa 2 i nešto godine na bolovanju i samo ja pridonosim s novcima u kuću. Treba platiti njezine lijekove, stan, režije, račune i sve, a prijeti mi se neisplatom plaće. 

U policiji su mi rekli da će kontaktirati sve, o čemu sam obavijestio direktora na što sam dobio jako neugodnu poruku", kaže Knežević. 

Raspored vozača

Knežević nam kaže kako u Madriji znaju da on snima telefonske razgovore. 

"Oni znaju to. Kad sam tek došao raditi tamo, rekao sam da na mojem mobitelu postoji snimanje razgovora zbog posla. Znalo se dogoditi da su stranke govorile da ostavimo pakete ispod prozora, a onda bi poslije tvrdili kako je paket ukraden. Oni svi znaju za to i još su potvrdili da je to dobro kako bi sebe osigurali", kaže Knežević.

Tvrdi kako je uredno radio dan poslije navodnog otkaza. Poslao nam je screenshot maila u kojemu je naveden raspored vozača za 6. 9., u koji je Knežević uključen. 

Fotografije kombija

Osim toga, otkriva nam kako se prije svakog izlaska iz firme kombi fotografira i šalje u WhatsApp grupu. Poslao nam je screenshot WhatsApp grupe, na kojem se, kako kaže, vidi da je 6. 9. fotografirao kombi prije nego što je krenuo na teren. Kaže kako nikako ne drži vodu to da je odjavljen 5. 9. Osim toga, dodaje kako je taj dan u kombiju imao kolegu kojeg je obučavao.

Obavijest o otkazu

Knežević je danas, 11. 9., poštom dobio obavijest o otkazu u kojoj se navodi da njegov radni odnos prestaje 5. 9.

Na omotnici čiju fotografiju nam je proslijedio piše da je obavijest poslana tek jučer, 10. 9. u 11:51 iz Slavonskog Broda.

Na elektroničkom potpisu obveznika, vrijeme prijema je 6. 9. u 12:07 sati. Knežević je u to vrijeme bio u bolnici.

"Mi smo tu zakonski ispravni"

Nazvali smo direktora Madrije, Ivana Vinkovića. Upitali smo ga da nam pojasni kako to da je Knežević dobio obavijest o otkazu od tvrtke Toni FM ako je radio za Madriju. Nije htio komentirati. 

Rekao je da se njegova kooperantska tvrtka ograđuje od svađe u kojoj su se posvađali njihov kurir i zaposlenik Overseasa.

"Apropo njegove odjave, on je zadnji dan odradio petoga. A šestog ujutro se dogodio incident, on nije odradio posao. Nakon toga nije odrađen cijeli dan i u pola radnog dana je on napustio radno mjesto. Naša pravna služba je obrađivala taj slučaj i mi smo tu zakonski ispravni", rekao nam je Ivanković.

Odgovor Overseas Expressa

Poslali smo upite Overseas Expressu. Zanimalo nas je kad je Knežević točno zaposlen u Overseasu, odnosno u njihovoj kooperantskoj tvrtki, te kad je dobio otkaz. Upitali smo ih je li istina da se sukobio s dispečerom te je li ga dispečer gušio, kao i je li istina da postoji snimka napada. Upitali smo ih je li direktor Ivanković zaprijetio Kneževiću neisplatom plaće. Zatražili smo pojašnjenje točnog datuma početka Kneževićevog radnog odnosa.

"Navedeni događaj o kojem ste poslali novinarski upit je evidentiran odmah čim se dogodio i to redovitom procedurom prijave sigurnosnih događaja u centru Zagreb gdje su pregledane sve dostupne video snimke. Utvrdili smo da se događaj kojeg spominjete dogodio u dispečerskom uredu Regionalnog centra Zagreb u Hrvatskom Leskovcu, a taj ured nije pod video nadzorom, međutim okolina zgrade i druge prostorije jesu pod video nadzorom i sve navedene snimke smo pregledali. Nadalje, s obzirom na tom da se događaj odvio u prostorijama koje nisu pod video nadzorom, uzeli smo izjave svih osoba, bilo djelatnika ili kooperanata koji su u navedeno vrijeme svjedočili navedenom događaju ili o navedenom događaju imaju izravnih saznanja. Uz to, zatražili smo i očitovanje naše zaštitarske službe vezano uz navedeni događaj koja je pregledala sva sigurnosna izvješća, zabilješke i video snimke. Pregledali smo i pisanu dokumentaciju, emailove, kao sve pošiljke s rute navedenog dostavljača uključujući i fotografije djelatnika koji Vam se obratio s navodima o verbalnom i fizičkom sukobu.

Navedeni dostavljač nije u vrijeme navedenog događaja bio zaposlen u Overseas Expressu, već je zaposlen kod našeg kooperanta, međunarodne kompanije koja za nas izvršava preuzimanje i dostavu pošiljaka. Iako ne možemo komentirati kadrovsku politiku drugih kompanija, s obzirom na to da se radi o našem kooperantu, s kojim inače izvrsno surađujemo, od kooperanta smo primili informaciju da je navedenom dostavljaču radni odnos prestao izvanrednim otkazom ugovora o radu i to zbog skrivljenog ponašanja radnika, konkretnije zbog toga jer je radnik kooperanta odbio izvršavati svoje dužnosti preuzimanja i isporuke pošiljaka. Pregledom podataka o ruti, nismo utvrdili da bi navedeni dostavljač ikakvog valjanog imao razloga odbiti izvršenje radnih obveza, a posebno ne zbog onih koje je naveo u dispečerskom uredu, čemu je svjedočilo više osoba. 

Fizički sukob

Iako ne postoje snimke dispečerskog ureda u kojem se navodni fizički sukob dogodio, u obzir smo uzeli izjave više osoba koje su sukobu svjedočile, pisanu korespondenciju i fotografije koje je dostavljač ustupio i zaključili smo da je navedeni dostavljač ponio neposlovno, izazivao nered, a sve zbog toga što je upozoren da ne obavlja svoje radne obveze. Nadalje, i sve prisutne osobe, a naknadno i zaštitarska služba koja čuva prostorije potvrdila nam je da je navedeni dostavljač napustio prostorije Overseas Expressa neozlijeđen. Međutim, navedeni dostavljač jest spominjao hitnu pomoć, a više mu je osoba, prema izjavama koje smo dobili, reklo da ako mu treba pružiti medicinsku pomoć da će pozvati hitnu pomoć, odvesti ga u najbližu bolnicu ili ga uputili da sam potraži pomoć, no dostavljač je to odbio. Čak, štoviše, više je osoba potvrdilo da je navedeni dostavljač verbalno napao dispečera koji ga je upozoravao na neizvršavanje obveza.

Iako ne možemo pričati u ime druge pravne osobe, odnosno u ime direktora našeg kooperanta, imamo saznanja da prema pravilniku o radu kooperanta, dostavljaču može biti otkazan ugovor o radu u slučaju da napusti radno mjesto bez ovlaštenja, no nikako ne u slučaju ako dostavljaču zdravlje ne dozvoljava da obavlja svoj posao. Posebno ističemo da u slučaju da imamo ikakvih saznanja da se kooperant prema svojem radniku odnosi na način da ga zdravstveno nesposobnog tjera da obavlja posao, s takvim kooperantom Overseas Express ne bi surađivao. Međutim, utvrdili smo da navedeni dostavljač kooperanta nije potražio medicinsku pomoć, a s time u vezi od kooperanta smo razumjeli da je svoje radno mjesto napustio bez opravdanog razloga te mu je stoga radni odnos okončan izvanrednim otkazom ugovora o radu, zbog čega ga kooperant i jest upozorio da može imati snositi financijske posljedice napuštanja radnog mjesta bez opravdanog razloga i to ne samo zbog navedenog događaja, nego i zbog načina na koji je ranije izvršavao radne obveze. Od kooperanta smo, nadalje, dobili informacije da će navedenom dostavljaču biti isplaćena cijela plaća, za sve dane koje je radio.

Ne možemo komentirati kadrovsku politiku te prijave i odjave djelatnika, od kooperanta smo zaprimili informacije da kako prijava tako i odjava izvršena u skladu s pravilnikom o radu i zakonskim propisima.

"Nezadovoljni djelatnik"

S obzirom da ste u novinarskom upitu tražili da navedemo još nešto što smatramo bitnim, ovim putem želimo istaknuti da zbog pravila korporativnog komuniciranja i informacijske sigurnosti te zaštite prava pojedinaca ne smijemo prosljeđivati pisanu i drugu korespondenciju, video snimke i drugu dokumentaciju, no pozivamo Vas, da ukoliko smatrate bitnim provjeriti bilo koju od informacija koju smo u ovom odgovoru naveli, da dođete k nama na lokaciju i pregledate sve dokaze koji potkrjepljuju tvrdnje iz ovog odgovora. Nadalje, u razgovoru s direktorom našeg kooperanta dobili smo potvrdu da Vam je direktor našeg kooperanta voljan i osobno, ako to smatrate bitnim, dati odgovore na pitanja za koja smatrate bitnima da trebaju bitnim odgovorena.

Isto tako, s više strana smo upozoreni da je navedeni dostavljač neovlašteno snimao telefonske i druge razgovore i njima prijetio više osoba.

Zaključujemo da se u navedenom slučaju radi o nezadovoljnom djelatniku koji je od našeg kooperanta dobio otkaz jer svoje obveze nije izvršavao u skladu s pravilima struke, a nezadovoljan time pokušao pritiskom putem novinara ostvariti prava koja mu ne pripadaju.

Sigurnost svakog djelatnika, kako zaposlenog u Overseas Expressu, tako i kod kooperanta nam je izrazito važna i na upite poput vašeg smo tijekom jučerašnjeg dana provodili istragu i nismo našli spornih elemenata prema kojima bismo mogli zaključiti da se radi bilo o povredi dostojanstva ili ugrožavanju zdravlja ili sigurnosti djelatnika. Smatra li bilo koji djelatnik ili djelatnik kooperanta da su zdravlje, sigurnost ili dostojanstvo ugroženi, može nam se javiti u bilo kojem trenutku i takvu ćemo situaciju bez odgode odmah riješiti", stoji u njihovom odgovoru.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.