HAC-ove ekipe na terenu, prate se uvjeti na cesti: "Stižu snijeg i susnježica"

Foto: Kristina Stedul Fabac/Pixsell

Prema prognozi DHMZ-a, tijekom vikenda očekuju se susnježica i snijeg. uz stvaranje snježnog pokrivača, osobito u gorskoj Hrvatskoj, stoga apeliramo  na dodatan oprez u prometu, poručuju iz HAC-a.

Dodaju kako su sve zimske ekipe HAC-a na terenu, prate se temperature i uvjeti na cesti, kao i prognoza za mikrolokacije, te se, prema potrebi, tretiraju sve asfaltne površine kako ne bi došlo do zaleđivanja asfalta.

"Međutim, vaša sigurnost je i u vašim odlukama. Ne donosite nepromišljene odluke. Primjerice, ako je na Ziru sunčano, a dionica od Svetog Roka je zatvorena - postoji valjani razlog zašto je tako. Moguća je ili orkanska bura ili snježni zapusi...

Nepoštivanjem ograničenja dovodite u opasnost sebe i druge koji u neprohodnim uvjetima kreću u spašavanje (radnici HAC-a, HGSS, policija i hitni medicinski timovi) i izlažu svoje živote kako bi spasili vas", kažu iz HAC-a.

Poruke vozačima

"Ne krećite na put bez adekvatne zimske opreme!

Dok traju snježne padaline, brzinu vožnje potrebno je prilagoditi trenutnim uvjetima i ograničenjima na autocesti.

Ne zaustavljajte vozilo na zaustavnoj traci i u tunelima zbog postavljanja lanaca, stanite na odmorištu.

Oprez zbog moguće poledice na vijaduktima i izlasku iz tunela.

Ne pretječite ralicu", poruke su koje HAC upućuje vozačima.

Dodaju da mole sve korisnike da prije putovanja provjere stanje na cestama na mrežnoj stranici www.hac.hr ili www.hak.hr. "U slučaju izvanrednih situacija u prometu sve obavijesti šalju se putem prometnog servisa HAK-a, stoga je važno uključiti radioprijamnik u sustav informiranja o stanju u prometu (RDS). Sve dodatne informacije mogu se dobiti na besplatnom infotelefonu 0800 0422", kažu.