HAC-u 20 minuta malo za zatvaranje autoceste, a policija taji gdje su bili presretači!

Je li se mogla izbjeći tragedija na autocesti kod Biska, u kojoj su nakon 20 minuta vožnje u krivom smjeru poginuli 49-godišnji Zdravko Propadalo i njegova 86-godišnja majka Anđa? Golfom su se izravno zabili u Audi A5, 45-godišnji vozač Franjo Patafta i 34-godišnja suvozačica Klaudija Marković nekim su čudom preživjeli strahoviti sraz koji je potpuno uništio oba vozila.

Čini se da je jučer Propadalo namjeravao autocestu koristiti tek nešto više od deset kilometara, od Dugopolja do izlaza Bisko. No, promašio je izlaz i nastavio vožnju prema jugu. Prvi put na autocesti, uspaničio se. Nije znao kako natrag pa se, izgleda, polukružno okrenuo te krenuo prema Bisku krivom stranom.

Kako bi se kamikaza "skinuo" sa autoceste?

Do mjesta sudara, nekih tri i pol kilometra prije traženog izlaza, susrelo ga je pedesetak vozača. "Blendali" su mu, svirali, ništa nije pomoglo. U susret je HAC uputio ljude zadužene za ophodnju sa vozilom, a vozače koji su išli u susret kamikazi u Golfu obavijestili su svjetlosnim signalom "Opasnost na cesti".

Situacija je bila alarmantna. Sve i da nije došlo do sudara kod Biska, Propadalo bi se teško "skinuo" sa autoceste, jer su svi izlazi, a i putokazi okrenuti u suprotnom smjeru. Policija ima snimke nadzornih kamera, ispituju što se dogodilo te traže eventualne propuste. Presretača nije bilo u blizini pa smo pitali Krunoslava Borovca, načelnika Ureda ravnatelja policije, gdje su bili.

Kad zatvaraju radi bure dogovaraju se 20 minuta

"To je operativan podatak. Tajan!", bio je misteriozan Borovec, navodeći kako autocesta u Hrvatskoj ima možda i 800 kilometara pa je sasvim jasno da presretači ne mogu u svakom trenutku pokriti svaki kilometar brzih prometnica. Koliko je uopće presretača u Hrvatskoj? "To je također operativan i tajan podatak", ustvrdio je Borovec.

A što je s HAC-om? Je li se razmislilo o zatvaranju ceste, budući da je prva dojava o automobilu u krivom smjeru u Centar 112 stigla u 11.15 sati, 21 minutu prije sudara. U HAC-u komentara nemaju jer policija, kažu, provodi istragu. Neslužbeno, 20 minuta bilo im je premalo za odgovarajuću reakciju. Kažu, i kad zatvaraju zbog bure, toliko otprilike prođe dok se dogovore sa policijom, meteorolozima i ostalima. Je li se o zatvaranju uopće i razmislilo, nije poznato. 

Autocestu može zatvoriti i druga pravna ili fizička osoba

Pravilnik o opravdanim slučajevima i postupcima za zatvaranje javne ceste navodi u članku 4. da se autocesta može zatvoriti zbog požara, elementarne nepogode, prometne nesreće, odrona, stabala, lavina i drugih nepredviđenih događaja. A zatvaranje ceste, kaže članak 7., može zatražiti i druga fizička ili pravna osoba podnošenjem odgovarajućeg zahtjeva. Policija nije tražila, nije ni Centar 112, a za tu mogućnost, očito, nije se odlučio ni HAC. Je li autocestu ipak trebalo zatvoriti?

Dragan Miljuš
Foto: Jakov Prkić / Cropix

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.