Hamasovci 7. listopada masakrirali civile u kibucu. Vojska priznala ogromne propuste

Screenshot: BBC

Izraelski ministar obrane pozvao je na državnu istragu o tome što je dovelo do napada Hamasa 7. listopada, a izraelska vojska priznala je da nije ispunila svoju dužnost zaštite male zajednice u kibucu u kojoj je ubijena 101 osoba, prenosi BBC.

Yoav Gallant dao je svoje komentare nakon prvog u nizu službenih izraelskih vojnih izvješća koja su otkrila kako je vojska djelovala u kibucu Be'eri, koji se nalazi u blizini granice Gaze.

Više stanovnika poginulo je u kibucu nego u bilo kojoj drugoj izraelskoj zajednici 7. listopada, nakon što su naoružani teroristi Hamasa prešli granicu iz Gaze i divljali po njihovim domovima.

Gallant je rekao da je potrebna neovisna nacionalna istraga kako bi se ispitali postupci svih onih koji su na vlasti, uključujući premijera Benjamina Netanyahua, u odnosu na to kako je Hamas ojačao i ojačao u proteklom desetljeću.

Veliki propusti

Oko 1200 ljudi je ubijeno, a 251 njih je oteto i odvedeno u Gazu kao taoci. To je dovelo do velike izraelske vojne operacije u Gazi u kojoj je ubijeno više od 38.000 Palestinaca, prema ministarstvu zdravlja kojim upravlja Hamas.

Članovi kibuca rekli su da je važno što su Izraelske obrambene snage (IDF) priznale da ih nisu zaštitile te da i oni zahtijevaju nacionalnu istragu.

U izvješću, koje je izradio viši vojni časnik, pohvaljena je hrabrost pripadnika osiguranja, ali je rečeno da IDF nije bio spreman na opsežan napad i broj pripadnika Hamasa i da su se "prvih sedam sati borbe stanovnici kibuca branili."

 "Istražni tim je utvrdio da IDF nije uspio u svojoj misiji zaštite stanovnika kibuca Be'eri", rekli su. Ovo su neki od zaključaka:

  • IDF se borio stvoriti jasnu i točnu procjenu situacije o tome što se događalo u kibucu.
  • Postojao je nedostatak zapovijedanja i kontrole, nedostatak koordinacije i nedostatak reda među različitim snagama i jedinicama.
  • Sigurnosne snage grupirale su se na ulazu u kibuc, ali nisu ulazile u kibuc. Istovremeno su Hamasovci ubijali ljude.
  • Herojstvo i vrhunska hrabrost koju su iskazali borbene snage, zapovjednici i sigurnosno osoblje spasilo je mnoge stanovnike.

"Ovo je jako loše"

Izvješće se također fokusiralo na zapovijed danu izraelskom tenku da granatira kuću u kojoj je držano 13 talaca.

Brigadnom generalu Baraku Hiramu, zapovjedniku 99. pješačke divizije, za kojeg je utvrđeno da je djelovao profesionalno zajedno s drugim višim časnicima u "složenim i teškim okolnostima", nije pripisana osobna krivnja.

Sharon Sharabi, čija su dva brata Yossi i Eli iz kibuca odvedena u Gazu kao taoci, ranije je obaviješten o izvješću i rekao je da nije saznao ništa novo iz službenih otkrića. “Ovdje je došlo do greške u zapovijedanju. Ovo je jako loše”, rekao je.

Yossija (53) izraelske su vlasti proglasile mrtvim, a sudbina Elija, koji bi sada imao 52 godine, nije poznata.

Sharabi je rekao: “Ne može se ovo uljepšati ni na koji način. Nikakva istraga koju bi pokušali učiniti ne može učiniti ništa. To je nemoguće."

Stanovnici kibuca nezadovoljni

U priopćenju koje su objavili stanovnici kibuca Be'eri kaže se da im je od velike važnosti što ih je IDF zamolio za oprost jer ih nisu zaštitili od "napada zla bez premca". “Neuspjeh vojske utkan je u naša tijela i srca devet mjeseci”, stoji u njihovoj izjavi.

Stanovnici su rekli da još uvijek nisu dobili zadovoljavajuće odgovore zašto vojska nije ušla u kibuc, niti je dano ikakvo objašnjenje za obavještajni propust koji je omogućio Hamasu da neopaženo započne svoj masovni napad.

Također su pozvali na nacionalnu istragu, koju premijer Benjamin Netanyahu nije želio pokrenuti.

Očekuje se da će ovo izvješće biti prvo u nizu istraga IDF-a o tome kako se postupalo s napadima od 7. listopada u raznim dijelovima južnog Izraela gdje je Hamas napao.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.