HBOR časti neograničenim alkoholom. Nadzire ga Filipović koji poziva na uštede

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

I DOK vlada ususret recesiji građanima upućuje smjernice kako bi trebali štedjeti, državna tvrtka Hrvatska banka za obnovu i razvoj (HBOR) organizira gala večeru za 300 osoba koju će građani platiti najmanje 300.000 kuna.

U javnoj nabavi inzistira da im se na stolovima omogući neograničena konzumacija alkoholnih pića i da im se spreme moderne kulinarske delicije, a ako to nekome od biranih VIP gostiju ne odgovara, za one koji imaju "posebne zahtjeve", baš tako piše, kuhari moraju napraviti nešto drugo.

Naručuju whiskey, gin, votku, pelinkovac, pjenušac, rakiju, vino, pivo...

Večera se održava 23. rujna u zagrebačkoj Laubi. Sve su napisali u natječajnoj dokumentaciji, u kojoj traže: 

"Piće dobrodošlice za cca 300 osoba: kvalitetni pjenušac (čaša po uzvaniku), domaće rakije, domaći i strani aperitivi (pelinkovac, gin, votka, whiskey). Hrana za cca 300 osoba kako slijedi: tartar od morskog pršuta (dimljene tunjevine), crostini, rižoto s jadranskim kozicama, filet bijele ribe s prilogom, pestom, salatom i izborom raznovrsnih domaćih peciva, dekorativno serviran buffet slatki stol, tradicionalne domaće i premium čokoladne i voćne slastice – voćne košarice, praline, profiteroli, tartevi, kuglice, macarons, mousse, panna cotta i izbor svježe rezanog voća", navode u natječaju. 

Inzistiraju na neograničenoj konzumaciji 

Naručuju i "paket pića za cca 300 osoba (neograničena konzumacija tijekom trajanja večere u prostoru u kojem se poslužuje hrana) koji uključuje: buteljirano bijelo kvalitetno vino 0,75 l, buteljirano kvalitetno crno vino 0,75 l, buteljirano kvalitetno roze vino 0,75 l, pivo domaće 0,5l i strano 0,33 l, voda prirodna izvorska 0,75 l i mineralna gazirana voda 1 l, izbor prirodnih sokova 0,20 l, ledeni čaj 0,33 l i gazirani sokovi 0,25 l".

Navode da se mora udovoljiti i posebnim prehrambenim zahtjevima gostiju

I kao da to nije dosta, inzistiraju na tome da mora postojati "mogućnost služenja drugačijeg menija za osobe koje imaju posebne prehrambene zahtjeve". Točno tako piše u natječajnoj dokumentaciji. Ako netko želi nešto drugačije, to mu se mora omogućiti. Nisu inzistirali samo na vrhunskoj hrani i piću. I od konobara traže najbolje.

Traže i da konobar bude na, citiramo, "premium razini"

Pa tako iz HBOR-a navode: 

"Ponuditelj mora potvrditi da za prigodu svečane večere može poslužiti hranom i pićem cca 300 osoba u terminu 23. rujna 2022. od 19:00h do cca 23:30h, da za to ima sav potreban pribor (pribor za serviranje, oprema za teller servis, pribor za jelo i piće), visokoprofesionalno osoblje te da može pružiti uslugu na premium razini."

Filipović, zamjenik nadzornog odbora HBOR-a, nedavno je pozivao građane da štede

Povod za svečanu večeru je, kako navode, 30. godina rada Hrvatske banke za obnovu i razvoj.  

>> Filipović o štednji: Isključite uređaje koje ne koristite, hodajte kad je to moguće

Zamjenik nadzornog odbora HBOR-a je Davor Filipović, HDZ-ov ministar gospodarstva i održivog razvoja koji je prije nekoliko mjeseci građanima pojašnjavao da mogu uštedjeti tako da podese temperaturu na klima-uređaju. Savjetovao je poreznim obveznicima da voze bicikle kako bi sačuvali novac, ali i da kućanske uređaje pale kad je jeftina struja. 

U HBOR-u su još Luka Burilović iz HGK, četiri ministra i tri saborska zastupnika

Predsjednik nadzornog odbora HBOR-a je ministar financija Marko Primorac. Nadzorni odbor čine još Luka Burilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore, zatim Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta, Nataša Tramišak, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Marija Vučković, ministrica poljoprivrede, Ivan Paladina, ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, te saborski zastupnici Žarko Tušek, Predrag Štromar i Siniša Hajdaš Dončić. Upravu HBOR-a čine predsjednica Tamara Perko i član uprave Hrvoje Čuvalo.

HBOR: Na proslavu stižu vodeće osobe iz gospodarskog i političkog života

Upite vezane za troškove proslave poslali smo Davoru Filipoviću u kabinet Ministarstva gospodarstva, ali i samom HBOR-u.  Pitali smo koliki su ukupni troškovi i tko će se sve naći među 300 VIP gostiju. Iz HBOR-a su odgovorili: 

"Na proslavu 30. godišnjice HBOR-a bit će pozvane vodeće osobe iz gospodarskog i političkog života Hrvatske, predstavnici medija te svi oni koji su sudjelovali u radu i/ili obilježili rad HBOR-a u proteklim godinama. Točan iznos ukupne cijene proslave nije nam još poznat budući da postupak nabave još traje za pojedine stavke te ovisi i o broju uzvanika koji će potvrditi dolazak", kazala je Martina Caratan iz Ureda uprave. Konkretna imena uzvanika nisu htjeli navesti.

Na pitanje kolika je cijena najma prostora, odgovara da "planirana iznosi 67 tisuća kuna", no ne spominje je li to s uračunatim porezom. Uzevši u obzir da su u javnoj nabavi predvidjeli potrošiti 237.500 kuna s PDV-om na hranu i piće, na ove dvije stavke otići će preko 304.500 kuna.