Europska investicijska banka financira širenje porečke Valamar Riviere

Foto: Hina 

EUROPSKA investicijska banka (EIB) danas je potpisala ugovore o kreditiranju s Hrvatskom bankom za obnovu i razvoj (HBOR) i turističkom kompanijom Valamar Rivierom te sporazum o savjetovanju s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU s ciljem podrške investicijskim projektima. 
 
Ugovore su potpisali potpredsjednik EIB-a Dario Scannapieco, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, u ime Valamara Nataša Bereš, a ispred HBOR-a predsjednica uprave Tamara Perko i član uprave Hrvoje Čuvalo.
 
Ugovor o kreditu između HBOR-a i Valamara vrijedan je 16 milijuna eura, a odnosi se na sufinanciranje dovršetka Valamar Girandella Resorta u Rapcu, odnosno izgradnju prvog dječjeg hotela s pet zvjezdica u portfelju Valamar Riviere. Kredit predstavlja dopunu posrednom zajmu od 44 milijuna eura, koji je Valamaru prošle godine dodijelio HBOR. 
 
Prvi kredit privatnoj kompaniji
 
Kako je istaknuto, to je prvi izravan kredit odobren kompaniji iz privatnog sektora uz podršku proračunskog jamstva EU-a putem Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSI).
 
Ugovor o kreditu s HBOR-om, jubilarni dvadeseti, naziva Natural Capital Financing Facility, vrijedan je 15 milijuna eura, a svrha mu je poticanje zelenih projekata koji se vežu za bioraznolikost i prilagođavanje klimatskim promjenama. 
 
Ugovor Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU odnosi se na pružanje savjetodavnih usluga hrvatskim javnim i privatnim poduzećima u svrhu identificiranja, pripreme i razvijanja investicijskih projekata.
 
Ministrica Žalac kazala je da su s obzirom na sljedeću financijsku perspektivu smatrali važnim potpisati takav sporazum, kako bi na vrijeme pripremili projekte te kako bi u suradnji s najboljim stručnjacima radili na stvaranju zalihe projekata.
 
Pružanje savjetodavnih usluga 12 mjeseci
 
Pružanje savjetodavnih usluga će trajati 12 mjeseci, u cijelosti će biti financirano od EIB-a, odnosit će se na ubrzanje i poboljšanje pripreme i provedbe europskih i investicijskih projekata, a kako bi bili prihvatljivi za financiranje.
 
Ministar financija Zdravko Marić istaknuo je da EIB zasigurno spada u sam vrh ukupnih rezultata iznosa ugovorenih odnosno odobrenih projekata u Hrvatskoj. Pritom, naveo je, vrijednost odobrenih projekata dosad je dosegnula 6,1 milijardu eura, a ugovorenih oko 5,4 milijarde eura. 
 
Naglasio je važnost izravnog doprinosa EIB-a privatnom sektoru, a očekuje da je kredit Valamaru samo uvertira u sve ono što može slijediti u sektoru turizma i nekim drugim djelatnostima.
 
Potpredsjednik EIB-a Dario Scannapieco izvijestio je da je Grupa u 2017. godini u Hrvatskoj sklopila ugovore o financiranju vrijednosti gotovo 540 milijuna eura, dok se još 50 milijuna eura odnosilo na jamstva i vlasnička ulaganja u mala poduzeća.
 
Podrška EIB Grupe je 1,2 posto BDP-a
 
Podrška EIB Grupe predstavlja oko 1,2 posto hrvatskog BDP-a, što Hrvatsku svrstava na treće mjesto zemalja EU. Kako je također istaknuto, grupacija je u prošloj godini podržala 1100 pothvata te time više od 15 tisuća radnih mjesta. 
 
"Isplate u protekloj godini", istaknuo je Scannapieco, "iznosile su 729 milijuna eura, 28 posto više u odnosu na godinu prije, te najviše od 2013. godine".
 
Scannapieco se susreo s Plenkovićem
 
Premijer Andrej Plenković je na sastanku s potpredsjednikom Europske investicijske banke (EIB) Darijom Scannapiecom izrazio zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom Hrvatske i EIB-a, a dogovoren je i nastavak suradnje u području prometa, turizma, energetike, zdravstva i poljoprivrede, priopćeno je iz Vlade.
 
Plenković je izrazio zadovoljstvo suradnjom Hrvatske i EIB-a, koja se najbolje očituje kroz 6,1 milijardu eura odobrenih projekata, navodi se u priopćenju.
 
"Prema pokazateljima iz EIB-a, ukupna podrška predstavlja 1,2 posto BDP-a, što Hrvatsku stavlja na treću poziciju među zemljama članicama Europske unije", kazao je potpredsjednik EIB-a Scannapieco.
 
Hrvatskoj odobreni projekti u vrijednosti 590 milijuna eura
 
Dodao je da je EIB prošle godine u Hrvatskoj odobrio projekte u ukupnoj vrijednosti 590 milijuna eura. Pohvalio je kvalitetno pripremljene projekte za sufinanciranje putem EIB-a, kaže se u priopćenju.
 
Razgovarali su i o nastavku suradnje Vlade RH i EIB-a na brojnim projektima važnim za ravnomjeran regionalni razvoj. Pritom je potpredsjednik EIB-a iskazao veliki interes za Projekt Slavonija, Baranja i Srijem, odnosno za način na koji se EIB može uključiti u ovaj projekt.
 
Dogovoren nastavak suradnje
 
Dogovoren je nastavak suradnje u području prometa, turizma, energetike, zdravstva i poljoprivrede, ističe se u priopćenju.
 
Uz predsjednika Vlade, na sastanku u Banskim dvorima bili su potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, ministar financija Zdravko Marić, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac i ministar turizma Gari Cappelli.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.