"HDZ bi se trebao bojati Sanaderovog izručenja, rejting im može pasti još niže"

"HDZ JE zbog Ive Sanadera znatno izgubio na rejtingu, i ono što su izgubili su izgubili. Teško da bi taj pad išao i dalje zbog Sanaderove promjene adrese", kazao je za Index politolog Davor Gjenero odgovarajući na pitanje treba li se HDZ bojati Sanaderovog izručenja.

On nepravomoćnu odluku austrijskog suda gleda kao potvrdu Austrije da Republika Hrvatska ostvaruje uvjete za zatvaranje Poglavlja 23. "Mislim da se nitko ne treba bojati Sanaderovog izručenja. Uvjetno rečeno, ova odluka je vjetar u leđa Kosorici. Druga će stvar biti kada počne sudski proces", smatra Gjenero dodajući kako se prema njegovom mišljenju proces ipak neće voditi u smjeru difamacije bivših Sanaderovih kolega, već će se bivši šef HDZ-a baviti zaštitom sebe i svoje imovine.

"On je s taktikom torpediranja svojih protivnika već pokušao, i to preko svoje gospođe koja je to govorila za austrijske medije. Ali kada je vidjela da to šteti i njoj i njenom mužu, onda je odustala od toga", kaže nam Gjenero, dodajući kako Sanader ni nema nikoga trećeg na koga bi prebacio odgovornost, kao što su to mogli raditi Mladen Barišić, Ivan Mravak i neki drugi.

Gjenero smatra i kako Austrija neće pustiti Sanadera iz pritvora uz jamčevinu do odluke o izručenju, kao što je to bilo u slučaju Vladimira Zagorca, jer bi to bio "šamar Hrvatskoj". Sanader je, smatra ovaj politolog, u bitno drugačijoj poziciji te su njegove inkriminacije bitno teže. Uostalom, dodaje, Sanader je zloupotrijebio zastupnički imunitet kako bi pobjegao iz države. Za razliku od Zagorca koji je glumio kvazipoduzetnika, Sanader ne može iznaći nikakvo pokriće za imovinu koju posjeduje, objašnjava Gjenero. 

"Rejting HDZ-a mogao bi pasti još više"

"Normalna stvar da bi se HDZ trebao bojati Sanaderovog izručenja", smatra, pak, ravnatelj Centra za politološka istraživanja u Zagrebu Anđelko Milardović. S obzirom na političko vrijeme njegovog djelovanja, Sanader je bio involviran u sve, a u tom se vremenskom intervalu nagomilalo dosta informacija koje sigurno nisu bezazlene za njegovu stranku, drži Milardović.


On smatra da nijedno vrijeme izručenja u narednih sedam mjeseci ne bi bilo pogodno za interese HDZ-a. "Možda uoči pristupanja Europskoj uniji, odnosno završetka pregovora, u smislu da to bude neki bod da je jedna velika riba uhvaćena, no dvojbeno je kako bi se to odrazilo na kampanju za referendum, a naročito uoči izbora. Osoba koja je napadnuta, ona će se i braniti, dakle iznositi informacije. A one neće biti informacije srednjeg ili donjeg ranga, već najvišeg ranga, odnosno bit će poprilično nezgodne za strukturu stranke", objašnjava Milardović.

Može li HDZ-ov rejting pasti na niže grane od ovih na kojima je sada, Milardović smatra da može. "Postoji ta vjerojatnost ukoliko se otkriju stvari koje javnost ne zna, a da budu nezgodne za stranku. One bi u tom slučaju odigrale bumerang koji će odletjeti ravno u krilo HDZ-u", zaključio je.

"Izručenje u vrijeme kampanje dramatično bi poremetilo HDZ-ovu izbornu strategiju"

Politolog Ivan Grdešić smatra da će izručenje Sanadera ostaviti posljedice i na Hrvatsku i na HDZ. "Najlošije vrijeme izručenja bilo bi vrijeme izborne kampanje, koja bi dramatično poremetilo HDZ-ovu izbornu strategiju, ali i strategiju drugih stranaka. Ostalima bi, međutim, omogućilo da povežu HDZ, Sanadera i korupciju u jednu cjelinu, dakle sve što je HDZ napravio u borbi protiv korupcije bi im propalo, niti bi to mogli efikasno koristiti u predizbornoj borbi", kaže nam Grdešić koji smatra da bi Kosoričin najdraži scenariji bio da Sanader bude izručen za vrijeme vlasti SDP-a. Na našu primjedbu da taj "najdraži Kosoričin scenarij" podrazumijeva njihov izborni poraz, politolog nam odgovora: "Teško je očekivati u ovakvim okolnostima da biračko tijelo nagradi HDZ još jednim mandatom".

Hrvatska sa izručenjem Sanadera, nastavlja Grdešić, ima priliku još jednom ispitati snagu svojih institucija s obzirom na očekivanja EU i svjetske javnosti. "Nije lako suditi vlastitom premijeru, ali ako treba potvrditi dosljednost pravosuđa, onda je ovo prava prilika", kaže Grdešić, prema čijem je mišljenju najbolje vrijeme za izručenje Sanadera nakon izbora i nakon završetka pregovora, "jer ova njegova priča više nema supstancijalnog značenja, već samo odvraća pažnju od pravih problema". 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.