HDZ članove sad izbacuje čim izbije afera. Gdje im je nestala presumpcija nevinosti?

Foto: FaH, Željko Hladika (Pixsell)

“VRIJEDI presumpcija nevinosti. To znači da ste nevini dok vam se ne dokaže krivnja", objašnjavao je više puta šef HDZ-a Andrej Plenković novinarima i javnosti u slučaju uhićenja članova svoje stranke ne htijući ih isključiti iz stranke ili reći nešto protiv njih. 

Tako je govorio u slučajevima Gabrijele Žalac, Darka Horvata, Josipa Aladrovića, Lovre Kuščevića, Tomislava Tolušića, Alojza Tomaševića i mnogih drugih. Kada bi se podignule optužnice ili je ono za što ih se tereti postalo toliko očito, kao u slučaju Josipe Rimac, tek tada bi HDZ isključivao članove koji su pod istragama ili presudama Državnog odvjetništva. 

HDZ-ovci iz Ine isključeni nakon 3 dana

No, ta praksa da vrh HDZ-a govori javnosti kako treba ipak pričekati da "institucije odrade svoj posao" i da nitko "nije kriv dok mu se ne dokaže krivnja" kao i da "krivično djelo tek treba dokazati", odjednom je nestala u slučaju dva posljednja uhićenja. 

Tako je Sud časti zagrebačkog HDZ-a donio odluku o isključenju Damira Škugora, uhićenog direktora Inina Sektora za trgovinu prirodnim plinom, iz stranke.  

"Časni sud GO HDZ-a Grada Zagreba, sukladno Statutu stranke, donio je Odluku o isključenju Damira Škugora iz članstva HDZ-a”, objavili su iz HDZ-a bez suvišnih detalja. Od uhićenja do isključenja proteklo je tri dana. Istog dana iz HDZ-a isključena je i predsjednica Uprave Plinare istočne Slavonije Marija Ratkić koja je također uhićena u slučaju Ina. 

Dovečer isključena iz HDZ-a na dan uhićenja

U slučaju uhićene direktorice HAMAG-BICRO-a Magdalene Dovečer taj rok je bio još i manji. Ona je, naime, isključena iz stranke istog dana kada je i uhićena. 

“Na osnovu prijedloga Gradskog odbora HDZ-a Grada Čakovca, a sukladno Statutu stranke Sud časti Županijskog odbora HDZ-a Međimurske županije donio je odluku o isključenju Magdalene Dovečer iz Mihovljana iz članstva HDZ-a”, stajalo je u odluci međimurskog HDZ-a.

Više nitko ne vjeruje u Plenkovićeve radare pa ni on sam

Sudeći prema posljednjim slučajevima, čini se da je Plenković, nakon što se toliko članova HDZ-a našlo iza rešetaka ili pod ozbiljnim istragama u posljednje dvije godine, shvatio kako ipak nema "istančane radare". 

“Ja zaista nakon ovog iskustva imam toliko istančane radare i filtere da mi je u tri sekunde jasno tko ima kakvu agendu i tko mi spina nekakav projekt ili nekakav dojam, za koji se želi ostaviti dojam da nešto nije u redu", rekao je Plenković u siječnju 2021. godine. No, u to više nitko ne vjeruje pa ni sam Plenković.